V Beltincih zbirajo zapestnice za strpen in prijateljski svet

0
436
(Foto: Pixabay)

Na osnovni šoli v Beltincih so pripravili dobrodelni projekt zapestnice prijateljstva, s katerim želijo ozaveščati o strpnosti, sprejemanju različnosti in nediskriminaciji. Kot simbol in obljubo strpnosti in prijateljstva želijo zbrati 19.000 zapestnic, približno toliko otrok se namreč rodi v Sloveniji vsako leto.

 

Kot je ob akciji zapisala vodja projekta Janja Žalik Jerebič, se je ideja za projekt rodila iz zasmehovanj, nesprejemanja, diskriminacije in nestrpnosti. Ker so na poletnih taborih, kolonijah in letovanjih sklepanja novih prijateljstev izkazovali z zapestnicami, spletenimi iz volne, so se na šoli odločili, da bi prijateljstvo tako izkazovali vse leto. Ne le do oseb, ki so nam blizu, ampak do vseh ljudi. Nič nas ne stane, če smo prijazni, če sprejemamo druge ljudi, je še dodala.

Kot pravi, sta diskriminacija in nestrpnost sta vse preveč razširjena. Ljudje premalo spoštujemo prepričanja in življenjske prakse drugih. Z vse pogostejšimi migracijami in dostopnostjo informacij na svetovnem spletu pa imamo več stika z osebami, ki nam niso enake. Zato je vprašanje, ali jih znamo in želimo sprejeti.

Z željo, da se otroci rodijo v strpen in prijateljski svet, bodo zbrane zapestnice ob razstavili in jih predali zavodu Rajhenburške zanke, kjer jim bodo vdahnili tudi uporabno vrednost. Zato vabijo čim več ljudi, da spletejo zapestnico iz volne ali prejice, ki je lahko povsem preprosta kita iz treh nitk.

Zapestnice bodo zbirali do 1. aprila na beltinski šoli, pošiljatelje pa prosijo, naj jim pošljejo tudi ime svoje oziroma ime organizacije, šole ali društva ter kraj in starost ustvarjalcev. V ta namen so odprli tudi elektronski naslov [email protected].

J.S., STA