V Ljubljani za nadarjene dijake in študente 90 štipendij

0
228
(Foto: Freepik)

Mestna občina Ljubljana (Mol) bo v šolskem letu 2022/2023 nadarjenim dijakom in študentom podelila 90 štipendij. Dijaki se lahko na javni razpis prijavijo do 5. septembra, študenti pa do 5. oktobra 2022. Otrokom iz socialno šibkejših družin pa ob začetku šolskega leta nudijo denarno pomoč, so zapisali v gradivu za medije.

 

Na Mol so za prihajajoče šolsko leto razpisali 16 štipendij za dijake, 35 štipendij za študente dodiplomskega izobraževanja in enovitega magistrskega študija v Sloveniji, 26 štipendij za študente podiplomskega izobraževanja v Sloveniji, štiri štipendije za dodiplomski študij v tujini in devet štipendij za podiplomski študij v tujini.

Izbrani dijaki bodo prejemali mesečno štipendijo v višini 110 evrov, študenti dodiplomskega izobraževanja 179 evrov, enovitega magistrskega študija 196 evrov, podiplomskega izobraževanja pa 213 evrov. Vsi študenti, ki se izobražujejo v tujini in bodo izbrani na razpisu, pa bodo prejemali 426 evrov mesečno.

Javni razpis je objavljen na spletni strani občine, prijave z vsemi potrebnimi dokazili pa morajo dijaki in študenti oddati prek spletne aplikacije e-razpis, so zapisali v gradivu za medije po torkovi novinarski konferenci.

Na Mol dodajajo, da ob začetku šolskega leta nudijo denarno pomoč, ki je namenjena tudi otrokom. Med drugim delno krijejo stroške ob začetku šolskega leta za otroke v osnovni in v srednji šoli, krijejo stroške osnovnošolskih šol v naravi, letovanj in zimovanj ali krijejo stroške kosil za otroke v osnovnih in srednjih šolah, kjer je organizirana prehrana.

Do denarne pomoči iz proračuna Mol so upravičeni meščani in meščanke s stalnim bivališčem v Ljubljani, ki so brez lastnega dohodka, in osebe, ki z lastnim dohodkom do 30 odstotkov presegajo minimalni dohodek za posameznega družinskega člana po zakonu, ki ureja socialno varstvene prejemke.

Vlogo za dodelitev pomoči morajo zainteresirani nasloviti na pristojni center za socialno delo, ki bo odločilo o upravičenosti do pomoči, so še zapisali.

J.S., STA