V novogoriški mestni občini je v vrtcih in šolah prostor za vse otroke

0
119
Nova Gorica (Foto: Johann Jaritz / Wikipedia)

V novogoriški mestni občini bo septembra v vrtce vstopilo 1089 otrok, kar je 20 več kot lani. Vsi vpisani otroci so dobili prosto mesto v vrtcu. V osnovnih šolah pa bo znanje nabiralo 2960 učencev oziroma en otrok več kot lani, so navedli na Mestni občini Nova Gorica.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo 1. septembra v vrtcih na območju Mestne občine Nova Gorica organiziranih 64 oddelkov. V okviru Osnovne šole (OŠ) Kozara Nova Gorica se bo z novim šolskim letom organiziral dodatni razvojni oddelek v prostorih enote Kekec, kar pomeni, da se bo program predšolske vzgoje izvajal v šestih vrtcih v okviru osnovnih šol ter v samostojnem javnem zavodu Vrtec Nova Gorica.

Za investicijsko vzdrževanje vrtcev bo občina v letu 2022 namenila 121.700 evrov.

V osmih osnovnih šolah, kolikor jih deluje v občini, bo 149 oddelkov. Po oddelek več bo organiziran na OŠ Frana Erjavca Nova Gorica in na matični šoli OŠ Solkan. Na matični šoli OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica bodo organizirani trije oddelki več, ker se tja selita dva oddelka četrtega razreda iz POŠ Ledine. Posledično bodo na POŠ Ledine organizirali en oddelek manj v primerjavi s preteklim letom.

V OŠ Kozara Nova Gorica bo poleg oddelkov osnovne šole organiziranih še sedem oddelkov posebnega programa in mobilna služba. V 1. razred osnovne šole se bo vključilo 287 prvošolcev, kar pomeni, da se število v primerjavi z lanskim šolskim letom povečuje za šest učencev. Te otroke bodo na prvi šolski dan posebej pozdravili predstavniki mestne občine.

Mestna občina bo v letu 2022 za investicijsko vzdrževanje in nakup opreme v osnovnih šolah skupno namenila 183.121,58 evra, so sporočili z občine.

Sicer pa bo novogoriška mestna občina za investicije v šole in vrtce letos namenila skupaj 4,5 milijona evrov. Po besedah novogoriškega župana Klemna Miklaviča so letos tudi potrojili sredstva za materialne stroške.

V mestni občini deluje tudi Glasbena šola Nova Gorica, ki ima podružnico v Šempetru pri Gorici. V glasbeno šolo bo vključenih 640 učencev v 34 oddelkih.

O tem so spregovorili tudi na ponedeljkovi novinarski konferenci, na kateri je župan med drugim izpostavil, da lahko občina “z raznimi akcijami in projekti dopolni tisto, kar šola nudi našim otrokom”. “Tako bo septembra dan tehniške kulture, predstavila se bodo podjetja in društva, otrokom bodo vzbujala zanimanje za tehniko, naravoslovje in morda tudi koga motivirala, da se bo potem odločil za ta področja. Letos je posebnost ta, da imamo goste iz Nemčije, predstavilo se bo pet nemških podjetij. Otroci lahko poleg formalnega kurikuluma dobijo pri nas na Goriškem nekaj več z namenom, da odraščajo v kreativno odraslost,” so županove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Izpostavili so še, da bo ob začetku novega šolskega leta poskrbljeno tudi za varnost v prometu. Za varno pot v šolo bodo tudi letos poskrbeli v svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu novogoriške mestne občine v tesnem sodelovanju s policijo, medobčinskim redarstvom, Zvezo šoferjev in avtoprevoznikov, dijaki Šolskega centra Nova Gorica ter prostovoljnimi gasilci iz Nove Gorice in Dornberka. Njihovi predstavniki bodo na najbolj izpostavljenih točkah prisotni še v prihodnjem tednu, od 7.30 do 8.30, ter med 11.30 in 13. uro.

Na večje število otrok na cestah opozarjajo tudi na Policijski upravi Nova Gorica. Voznike opozarjajo, da zlasti prvošolčki ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti. Policisti bodo v prvih šolskih dneh, tako kot drugod po Sloveniji, prisotni tudi na roditeljskih sestankih s starši, kjer bodo učiteljem in staršem pomagali pri seznanjanju otrok z varnimi potmi v šolo in iz nje. Za starše prvošolčkov pripravljajo tudi predavanja o prometni varnosti.

Tudi letos pa bodo v okolici šol in vrtcev v prvih šolskih dneh izvajali poostren nadzor prometa.

Med drugim bodo poostreno preverjali tudi tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo. Do 9. septembra poteka tudi nacionalna preventivna akcija Varnost otrok in začetek šole, ki je namenjena varni vključitvi otrok v promet in jo koordinira Agencija za varnost prometa, so še spomnili.

Po statističnih podatkih se je na območju Policijske uprave Nova Gorica od 1. januarja do vključno 25. avgusta letos zgodilo skupno 559 prometnih nesreč, lani v enakem obdobju pa 461.

J.S. , STA