V programe vajeništva je za prihodnje šolsko leto prijavljenih 212 kandidatov

0
122
(Foto: STA)

Za programe vajeništva, v okviru katerega dijak del izobraževanja opravi v srednji šoli, del pa s praktičnim delom v podjetju, je za prihodnje šolsko leto prijavljenih 212 kandidatov. Največ zanimanja je za program avtoserviser. Na voljo je sicer 21 programov, ki jih ponuja 18 šol, so sporočili z ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

 

V programe avtoserviser je trenutno prijavljenih 67 kandidatov, v program mizar 42, v program oblikovalec kovin – orodjar 28, v program mehatronik operater 22, v program strojni mehanik 17, v program avtokaroserist devet in v program inštalater strojnih inštalacij osem. Po štirje kandidati so vpisani v programe gastronomske in hotelske storitve ter steklar, po trije v programe slikopleskar – črkoslikar in pečar – polagalec keramičnih oblog, po en kandidat v programe elektrikar, tapetnik, klepar – krovec, tesar in zidar.

Na voljo so še programi kamnosek, papirničar, izdelovalec kovinskih konstrukcij, avtokaroserist in izvajalec suhomontažne gradnje.

Interes podjetij, ki so zainteresirana, da dijaki pri njih opravljajo vajeništvo, zbira Gospodarska zbornica Slovenije. Kot je razvidno iz do zdaj objavljenega seznama, je interes podjetij za vajeništvo velik.

Možnost vajeništva je uvedel leta 2017 sprejeti zakon o vajeništvu. V okviru programa dijak del izobraževanja opravi v šoli, vsaj polovico pa v okviru praktičnega usposabljanja v podjetju. Podjetja, ki se odločijo za vajence, prejmejo spodbude države, povračilo prevoznih stroškov in prehrane za vajenca ter povrnitev stroškov za zdravniški pregled. Vajencu pa med drugim pripada nagrada.

C.R., STA