V Škofji Loki je potekala 52. podelitev Severjevih nagrad za igralske dosežke

0
396
Stane Sever ( Foto: Wikimedia)

Sklad Staneta Severja je v Škofji Loki že 52. leto zapored podelil Severjeve nagrade za stvaritve in dosežke gledaliških igralcev ter študentov dramske igre. V Ribnici na Pohorju pa je potekal tradicionalno potekal, tokrat jubilejni, že 50. Severjev dan.

Severjeve nagrade poleg nagrad nekoliko starejšega Borštnikovega srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju ostajajo ene najprestižnejših gledaliških priznanj. Podeljuje jih sklad, ki so ga v Škofji Loki ustanovili v letu po igralčevi smrti, njegovo delo pa podpirajo občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in donatorji.

Za letošnje nagrade so se igralci potegovali s stvaritvami, odigranimi v premiernih uprizoritvah v obdobju med 15. septembrom 2021 in 15. septembrom 2022. Med predlaganimi poklicnimi in ljubiteljski igralci ter študenti dramske igre je zmagovalce izbrala strokovna žirija v sestavi predsednice Nataše Barbare Gračner in članic Silve Čušin, Tee Rogelj, Diane Koloini in Zale Dobovšek.

Spominski nagovor na letošnji podelitvi bo imel dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani Tomaž Gubenšek. Po podelitvi bo odigrana predstava Andreja Šubica Medrug Polanci v izvedbi Gledališke skupine Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane.

Podelitev Severjevih nagrad vsako leto poteka na Loškem odru v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo pred smrtjo 18. decembra 1970 v Ribnici. Ob obletnici tudi v Ribnici na Pohorju vsako leto pripravijo posebno spominsko prireditev Severjev dan. Zadnji dve leti zaradi epidemioloških razmer prireditve ni bilo, letos pa bodo pripravili jubilejni, 50. Severjev dan.

Severjev dan organizirajo območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi, Kulturno-umetniško društvo Stane Sever Ribnica na Pohorju, Osnovna šola Ribnica na Pohorju in Občina Ribnica na Pohorju. Prireditev se bo na šoli v Ribnici začela ob 15.30. Gostja bo igralka Mojca Fatur, ki bo izvedla monokomedijo Nikoli ni prepozno v režiji Luke Marcena.

Z.P. STA