V Slovenski filharmoniji slavnostni koncert mladih glasbenikov

0
433
Ljubljana. Slovenska filharmonija. (Foto: Daniel Novaković / STA)

V Slovenski filharmoniji je včeraj zazvenel koncert izbranih prvonagrajencev letošnjega tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije (Temsig). Oboist Tevž Kupljenik, saksofonist Arijan Mačak in pianist Vid Ibic so nastopili z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko Mihe Rogine. Slavnostni govornik je bil Darko Brlek.

Temsig v letošnjem letu praznuje 50. jubilej neprekinjene tradicije podeljevanja glasbenih nagrad mladim umetnikom. Prvo tekmovanje, ki se je tedaj imenovalo Tekmovanje učencev glasbenih šol Slovenije, se je odvilo leta 1972.

Tekmovanje poteka v solističnih disciplinah in v komornih skupinah, ki so vsako leto določene z razpisom. Prijavljeni so razdeljeni v tri kategorije, ki so odvisne od starosti, a mlajšim tekmovalcem razpis ne omejuje tekmovanja v višjih kategorijah. Vsaka od treh kategorij (I., II., III.) ima dodatne podkategorije (a, b in v nekaterih primerih c), da je obvladanje discipline lahko lažje merljivo.

Žirijo Zveze glasbenih šol Slovenije so za letošnje Temsigovo tekmovanje sestavljali predsednik Glasbene šole Koper Iztok Babnik, podpredsednik Akademije za glasbo Miha Rogina, članica ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet Polonca Češarek, članica mariborskega Konservatorija za glasbo in balet Helena Valerija Krieger in drugi.

Na drevišnjem koncertu bo nastopil prvonagrajenec kategorije II. a discipline oboa Tevž Kupljenik pod mentorstvom Irmgard Anderl Krajter na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Z orkestrom bo odigral Koncert za oboo in orkester v g-molu št. 2 nemškega oboista in skladatelja Ludwiga Augusta Lebruna.

S Shamsom za saksofon in orkester sodobnega francoskega saksofonista Jeana Denisa Michanta se bo v spremljavi filharmonikov predstavil Arijan Maček, prvonagrajenec kategorije III. b discipline saksofon pod mentorstvom Mihe Rogine na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Nastopil bo še pianist in prvonagrajenec kategorije III. discipline klavir Vid Ibic, ki je pod mentorstvom Zuzane Niederdorfer na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu za slavnostni koncert pripravil Chopinov Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu.

Ob koncertu bodo tudi predstavili publikacijo Temsig 50 LET (1972-2022), katere urednica je predsednica Zavoda lepih umetnosti Helena Filipčič Gardina.

“Izdaja ob 50. jubileju Temsiga je osredotočena na predstavitev različnih pogledov na državno glasbeno tekmovanje – tako s strani oseb, ki so (bile) tesno vpletene v njegovo organizacijo, glasbenih učiteljev in tekmovalcev, kot tudi strokovnjakov s področja glasbene pedagogike in psihologije glasbe, obenem pa podaja tudi strnjen vpogled v zgodovino tekmovanja Temsig in njegove organizacijske entitete,” je v uvodnem nagovoru zapisala Helena Filipčič Gardina.

Z. P., STA