V Srbiji na protestih več deset tisoč učiteljev zahtevalo ustavitev nasilja v šolah

0
450
(Foto: STA / Tanjug)

V 47 mestih po Srbiji je včeraj več kot 35.0000 učiteljev na protestih zahtevalo ustavitev vseh oblik nasilja v šolah in pridobitev statusa uradnih oseb za učitelje. V okviru protesta z naslovom Stop nasilju v šolah pouka ni bilo v okoli 400 osnovnih in srednjih šolah po državi.

Povod za protest je vse pogostejše nasilje v šolah, ki je doseglo vrhunec 16. novembra, ko so na tehnični srednji šoli v Trsteniku trije dijaki verbalno poniževali in spodmaknili stol učiteljici, da je padla na tla, oni pa so se smejali in jo snemali z mobilnim telefonom. En dijak je nato izstopil iz šole, dva pa so v sredo izključili, poroča srbski portal Nova.rs.

O protestih, ki so jih začeli točno opoldne, so danes med drugim poročali iz Kruševca, Kragujevca, Niša ter prestolnice Beograd.

V Beogradu so se udeleženci sprehodili do ministrstva za izobraževanje, da bi, kot so dejali, šolskemu ministru Branku Ružiću sporočili, da niso proti državi, ampak pričakujejo, da jih bo podprla. Napovedali so tudi veliko bolj množične in radikalne proteste, če ne bo prišlo do sprememb.

Po omenjenem primeru nasilja na šoli v Trsteniku je minister do 20. decembra napovedal pripravo konkretnih ukrepov za preprečevanje nasilja v šolah. Med predlogi je tudi prepoved mobilnih telefonov za učence med poukom, poroča srbski portal regionalne televizije N1 Srbija.

Predsednica sindikata Jasna Janković pa je opozorila, da so ob nasilju, s katerim se soočajo, plače učiteljev pod državnim povprečjem, da je v razredih več kot 30 učencev in da učitelji delajo za določen čas po 20 let in ne morejo dobiti redne zaposlitve. Na njihovo zahtevo, da učitelji dobijo status uradnih oseb, od ministra pričakujejo odgovor do 15. decembra, do takrat pa ne bodo pripravili novih protestov, je povedala, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Iz Zveze sindikatov vzgoje in izobraževanja Srbije (USPRS) so še sporočili, da se zavedajo, da z današnjim zaprtjem šol kršijo zakone, da pa sedanjih razmer ne morejo več trpeti. Dodali so, da so bili pred protesti, ki so jih napovedali pred desetimi dnevi, pod velikim pritiskom ravnateljev.

Tiskovna predstavnica sindikata Gordana Andrić je kot znano dejstvo izpostavila, da so vodilni kadri na šolah predvsem kadri vladajoče Srbske napredne stranke predsednika države Aleksandra Vučića, ki jim stavke niso v interesu. “Celotna javnost ve, da je za stopnjevanje nasilja v šolah odgovorna politika, ki se je oblikovala v zadnjih desetih letih. Gre za posledico nasilja v družbi, ki ne samo da ni sankcionirano, ampak celo nagrajeno,” je dejala. Nekateri učitelji v Beogradu pa so povedali, da so mestni šolski inšpektorji preverjali, v katerih šolah učitelji ne delajo.

Z.P., STA