V UKC Maribor primernejši prostori za ambulante pedopsihiatrije

0
200
Maribor, UKC Maribor. (Foto: Andreja Seršen Dobaj / STA)

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so na dvorišču klinike za pediatrijo postavili kontejnerje za namen dela enote za otroško in mladostniško psihiatrijo. Prve paciente bodo v tamkajšnjih ambulantah sprejeli predvidoma konec letošnjega leta.

“Gre za sodobne, montažne, kakovostno opremljene kontejnerje, sestavljive v celoto z možnostjo ogrevanja, hlajenja, napeljave vode, elektrike in vseh preostalih potrebnih priključkov. Po postavitvi sledi povezovanje, inštalacijska dela in opremljanje,” sporočajo iz kliničnega centra.

Novi prostori, katerih postavitev je ocenjena na okoli 300.000 evrov, obsegajo približno 200 kvadratnih metrov in bodo namenjeni štirim pedopsihiatričnim ambulantam in trem psihološkim ambulantam, vključno s čakalnico in sestrsko sobo.

Enota za otroško in mladostniško psihiatrijo si je že vrsto let prizadevala za nove prostore, saj dosedanji v nekdanji otroški kirurgiji niso ustrezali njenemu delu. Obenem je epidemija covida-19 povečala potrebe po takšnem zdravljenju.

“Končno bomo imeli, kar bi potrebovali že leta in leta. Zdaj smo v popolnoma neprimerni prostorih, ki sploh niso ambulante,” je za časnik Večer povedala predstojnica Hojka Gregorič Kumperščak.

Zaradi novih prostorov sicer ne bodo mogli povečati obsega dela, saj nimajo dovolj kadra.

V enoti za otroško in mladostniško psihiatrijo obravnavajo duševne motnje otrok in mladostnikov.

J.S., STA