V vrtcu Murska Sobota bo potekal tabor za vrtčevske otroke iz Prekmurja in Porabja

0
384
Murska Sobota, vrtec. (Foto: Marjan Maučec / STA)

Vrtec Murska Sobota bo letos na pobudo Zveze Slovencev na Madžarskem zagnal projekt kulturne izmenjave s Porabjem, v okviru katerega bodo v Murski Soboti izvedli tabor za vrtčevske otroke iz Prekmurja in Porabja. Projekt so prijavili pri Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, pogodba je že podpisana.

Vrtec Murska Sobota je pred leti že sodeloval s porabskimi vrtci, a tedaj je šlo zgolj za ustvarjalne delavnice, tokrat pa bodo vsebine nadgradili. Tabor bo prvenstveno bo namenjen spontanemu učenju slovenskega jezika, vključeval pa bo tudi delavnice likovnega ustvarjanja.

“To je pomemben vidik, kajti domovinska vzgoja in poznavanje slovenskega jezika pri porabskih Slovencih sta v zadnjem času nekoliko slabša in na ta način poskušamo spodbujati že pri najmlajših, da se učijo maternega jezika,” je o projektu novinarjem povedal ravnatelj Vrtca Murska Sobota Borut Anželj.

Otroci iz porabskih vrtcev se bodo s slovenskim jezikom seznanjali zlasti prek govora vzgojiteljic iz Vrtca Murska Sobota. Če se bodo pojavile jezikovne ovire, pa jim bodo na pomoč priskočili starši, ki se bodo prav tako udeležili tabora.

Anželj je prepričan, da jezik ne bo ovira: “To se je pokazalo že ob naših prejšnjih sodelovanjih z avstrijskim vrtcem, ko avstrijski otroci niso razumeli slovenskega jezika, prav tako slovenski ne nemškega, ampak to zanje ni predstavljalo ovire. So se kar hitro razumeli, kajti otroci nimajo tega zadržka in najdejo skupen jezik, tudi če mogoče kakšne besede ne razumejo.”

Tabor bo poleti, konec junija ali v začetku julija, ko bo v Vrtcih Murska Sobota manj otrok in s tem več vzgojnega kadra. Bodo pa različne dejavnosti pripravili tudi v popoldanskem času. Otroci bodo skupaj s starši spoznavali pokrajino ob Muri. Letos jim bodo prikazali značilnosti Murske Sobote in ožje okolice, ko bodo v naslednjih letih projekt nadgrajevali, pa jih bodo po načrtih seznanili tudi z drugimi zanimivostmi v Pomurju, od Vulkanije na Goričkem do Lendavskih goric in Vinariuma.