Zakaj so strelca, ki je napadel šolo v Teksasu, ustavili šele po 77 minutah?

0
430
ZDA, Uvalde. V strelskem napadu na osnovno solo Robb v mestu Uvalde v Teksasu je umrlo 19 otrok in dve odrasli osebi. Natancno stevilo ranjenih se ni znano, 18-letni strelec pa je najprej ubil svojo babico. (Foto: STA)

Preiskovalno poročilo predstavniškega doma teksaškega kongresa je izjemno kritično do posredovanja policistov v času strelskega napada na osnovno šolo v Uvaldeju v ZDA, kjer je najstnik 24. maja letos pobil 19 otrok in dve učiteljici. Posredovalo je skoraj 400 policistov, strelca pa so ustavili šele po 77 minutah.

Poročilo na 80 straneh ne kritizira le lokalnih policistov v Uvaldeju, temveč tudi državne in zvezne policiste. Poročilo se pridružuje pred kratkim objavljenemu videoposnetku napada in policijskega posredovanja, ki je prav tako vzbudil ogorčenje nad policisti. Družine pobitih otrok zahtevajo, naj “strahopetci slečejo uniforme in si najdejo druge službe”.

Poročilo navaja, da se policisti niso držali navodil in urjenja za posredovanje v podobnih primerih in reševanja življenj nedolžnih niso postavili na prvo mesto, temveč so pri posredovanju v osnovni šoli Robb na prvo mesto postavili lastno varnost. Preden so policisti vstopili v učilnico, je bilo izstreljenih najmanj 100 strelov.

Poročilo je kritično tudi do dejstva, da nihče na kraju dogodka ni prevzel poveljniške odgovornosti. Poveljnik taktične enote mejne službe je čakal na neprebojni ščit in se ubadal s ključavnico na vratih učilnice, ki niti ni bila zaklenjena, policisti pa niso posredovali niti po tem, ko je iz učilnice prišlo več klicev na pomoč, vključno s pozivi policiji, naj vendarle posreduje.

Po objavi poročila so vršilca dolžnosti šefa policije v Uvaldeju, poročnika Mariana Pargasa, nemudoma poslali na administrativni dopust. Župan Don McLaughlin je napovedal preiskavo o tem, kdo bi moral prevzeti poveljstvo, dodal pa je tudi, da so najmanj trije policisti že dali odpoved.

“To je sramota. Oni so sramota. Sploh ne bi smeli nositi uniforme ali značke,” je že v nedeljo izjavil Vincent Salazar, dedek ubite 11-letne deklice Layle.

Poročilo ugotavlja, da je v incidentu skupno posredovalo 376 policistov. Uvodoma so mnogi želeli odgovornost naprtiti šefu policije šolskega okrožja Uvalde, Petu Arredondu, kar se je tekom preiskave izkazalo za napačno razlago.

Preiskovalni odbor sicer odgovornosti za pokol ni pripisal nikomur drugemu kot strelcu, odločitve o policistih pa je prepustil posameznim agencijam. Nekateri med njimi naj bi želeli takoj posredovati, vendar pa ukaza ni bilo, zato so čakali.