Zanimivosti iz predsedniške palače: srečanja z mladimi

0
566
Krtina, Studenec pri Krtini. Predsednik republike Borut Pahor na slovesnosti ob 230-letnici Osnovne sole Dob in 110-letnici Podružnične sole Krtina. (Foto: Nik Jevšnik / STA)

Aktualni predsednik republike Borut Pahor se je poskušal v svojem mandatu s svojimi dejavnostmi približati tudi otrokom in mladostnikom. Obiskal je številne vrtce in šole, zbira risbice in druge izdelke, ki jih zanj ustvarijo otroci, z mladimi pa se je po šolah in drugih ustanovah večkrat sestal tudi na tematskih pogovorih.

Otroci so med pogostimi obiskovalci predsedniške palače, kjer jim postrežejo s sladoledom, Pahor pa jih povabi tudi, da poskusijo v pisarni pod njegovo mizo najti škrata, ki ga po njegovih trditvah vidijo samo pridni otroci. Otroke v predsednikovi pisarni pritegne tudi akvarij z zlatimi ribicami.

V palači je predsednik republike kot razstavni prostor oblikoval tudi otroški kotiček, v katerem so svoje posebno mesto dobili otroci in njihovi izdelki. Gre za pisma, risbice, ročno izdelane knjige in druge izdelke, ki jih Pahor prejme ob različnih priložnostih. Mnoge med njimi tudi objavi na družbenih omrežjih in tako pokaže širši javnosti.

Z mladimi se je Pahor rad srečeval v različnih okoljih in sodeloval v pogovorih z njimi. Tako je denimo letos v predsedniški palači priredil pogovor med interniranci in dijaki, pogovorov pa z mladimi pa se je udeležil tudi na različnih šolah in fakultetah ter v mladinskih centrih. Z njimi je spregovoril med drugim o pristojnostih in odgovornostih predsednika republike, aktualni domači in svetovni politiki, o aktivnem državljanstvu mladih ter o prihodnosti Slovenije in EU.

Na nekaj teh pogovorov se je odpravil tudi s tujimi državniki ob njihovih obiskih v Sloveniji.

Ob obiskih tujih državnikov pri nas sicer potekajo uradni sprejemi z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki se jih pogosto udeležijo predvsem otroci. Ti skupaj s predsednikom republike pozdravijo gosta.