ZN, ZDA in Evropa obsojajo prepoved dostopa do univerzitetne izobrazbe Afganistankam

0
288
(Foto: EPA /Hedayatullah Amid)

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob odločitvi talibanov, da ženskam v Afganistanu prepovejo dostop do univerzitetnega izobraževanja, “globoko zaskrbljen” in poziva afganistanske oblasti, da “zagotovijo enak dostop do izobrazbe na vseh ravneh”. Torkovo napoved talibanov so med drugim obsodili tudi v Washingtonu in Evropi.

Talibanske oblasti v Afganistanu so v torek po vsej državi prepovedale univerzitetno izobraževanje za ženske. Prepoved velja za vse zasebne in javne univerze, prihaja pa manj kot tri mesece po tem, ko je na tisoče deklet in žensk opravljalo sprejemne izpite na univerzah po vsej državi.

Da je generalni sekretar ZN ob tej novici “globoko zaskrbljen”, je v torek pozno zvečer sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric. Kot je dodal, Guterres ob tem “ponovno izpostavlja, da odrekanje izobrazbe ne pomeni le kršitve enakih pravic žensk in deklet, ampak bo imelo tudi uničujoče posledice za prihodnost države”.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je prav tako ostro kritiziral nadaljnje krčenje pravic žensk v Afganistanu. Prepoved je danes označil za “strašljiv in hud udarec” ter “globoko obžalovanja vredno nazadovanje za celotno državo”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Richard Bennett, posebni poročevalec ZN o razmerah na področju človekovih pravic v Afganistanu, je tvitnil, da najnovejša prepoved “dodatno krši pravico do enakega izobraževanja in poglablja izbris žensk iz afganistanske družbe”. Talibane je pozval, naj prepoved nemudoma prekličejo.

Odločitev talibanov so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ostro obsodili tudi v Washingtonu, kjer je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da “talibani ne morejo pričakovati, da bodo legitimen član mednarodne skupnosti, dokler ne bodo spoštovali pravic vseh v Afganistanu”. Kot je dodal, bo njihova tokratna odločitev imela posledice.

Ameriški State Department je sicer prav v torek sporočil, da so talibani izpustili dva Američana, ki sta bila pridržana v Afganistanu.

“Razumemo, da je bila to gesta dobre volje s strani talibanov. To ni bilo del izmenjave zapornikov ali pripornikov. Ni prišlo do izmenjave denarja,” je novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, a dodal, da jim ni ušla “ironija” tega, da gesta dobre volje prihaja ravno na dan, ko so talibani proti lastnim ljudem sprejeli povsem drugačno gesto.

Odločitev talibanskih oblasti je ostro obsodila tudi Evropska unija. “EU ostro obsoja odločitev talibanov o prekinitvi visokošolskega izobraževanja za afganistanske ženske,” je tvitnil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Označil jo je za “edinstveno potezo v svetu”, ki po njegovem “krši pravice in želje Afganistancev in s tem prikrajša Afganistan za prispevke žensk k družbi”. “Preganjanje zaradi spola je zločin proti človeštvu,” je še zapisal Borrell.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je danes dejala, da so se talibanske oblasti “odločile uničiti” prihodnost države s prepovedjo ženskam do univerzitetnega izobraževanja.

“Z uničenjem prihodnosti deklet in žensk v Afganistanu so se talibani odločili uničiti prihodnost lastne države,” je tvitnila. “Talibani morda skušajo ženske narediti nevidne, a jim ne bo uspelo – svet jih opazuje,” je dodala. Ob tem je napovedala, da bo Nemčija to vprašanje uvrstila na agendo držav skupine G7, ki ji trenutno predseduje.

Francosko zunanje ministrstvo je odločitev talibanskih oblasti danes “najostreje” obsodilo in jo označilo za “globoko šokantno”.

“Ta odločitev dopolnjuje seznam neštetih kršitev in omejitev pravic in temeljnih svoboščin afganistanskih žensk, ki so jih izrekli talibani,” je po poročanju AFP dejala tiskovna predstavnica ministrstva Anne-Claire Legendre.

Neprofitna organizacija Human Rights Watch je na Twitterju zapisala, da odločitev o prepovedi krši “pravico do izobraževanja žensk in deklet v Afganistanu”.

Zunanji minister Pakistana Bilaval Buto Zardari je medtem ob obisku v Washingtonu izrazil razočaranje ob talibanski prepovedi univerzitetne izobrazbe za ženske, a obenem ocenil, da najboljši pristop ostaja sodelovanje z oblastmi v sosednjem Afganistanu.

Alternative talibanom Buto Zardari ne vidi ter svari pred povečevanjem nestabilnosti v Afganistanu ali porastom Islamske države.

Član talibanske delegacije v Katarju Naeem Vardak pa je na svojem uradnem računu na Twitterju zapisal, da je prepoved dostopa do univerz za ženske v Afganistanu “začasna”, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Čeprav so talibani po prevzemu oblasti v Afganistanu avgusta lani obljubljali mehkejša pravila, so kasneje močno omejili pravice žensk. Dekleta in ženske so večinoma izključene iz javnega življenja. Tudi srednje šole od sedmega razreda dalje so od menjave oblasti zaprte za dekleta. V Kabulu je ženskam od prejšnjega meseca prepovedano obiskovati javne parke in telovadnice.

Z. P., STA