Zvesta spremljevalka skozi leto: Družinska pratika 2022

0
497
(Foto: printscreen)

Družinska pratika Mohorjeve družbe je že veliko desetletij dobrodošla spremljevalka skozi vse leto. Poleg raznovrstnih podatkov za vsak dan posebej ponuja drobce lepega branja, ki pobožajo dušo, in zvrhan koš koristnih napotkov, ki olajšajo opravila, okrepijo zdravje in polepšajo domače okolje. Družinska pratika je tista drobna knjižica, ki kot zvesta prijateljica ostaja z nami v vseh letnih časih in vsakega družinskega člana nagovarja na svoj način. Radi jo berejo odrasli, starejši se ob njej spominjajo mladih let, pa tudi otroci jo radi vzamejo v svoje male ročice. 

 

Prvi del pratike prinaša koledarske podatke za leto 2022. Splošnim informacijam sledi preglednica znamenj ter seznam praznikov v Sloveniji in sosednjih državah. V mesečnih koledarskih pregledih najdemo svetniške godove in praznike, lunine mene, napoved vremena in zdaj že izvrstno sprejet setveni koledar po setvenem priročniku Marije Thun. Na enem mestu so zbrani uporabni astronomski podatki, lunine mene, vidnost planetov, mrkov in tudi Herschlov vremenski ključ. Ob koncu tega dela najde bralec še t. i. stoletni ali večni koledar. Za vsak datum v preteklosti ali prihodnosti lahko brez težav ugotovi, za kateri dan v tednu gre, piše v predstavitvi.

Družinska pratika 2022 prinaša tudi obsežni bralni del. Različni prispevki so razvrščeni v poglavja Korenine, Lepa beseda, Pomagajmo si, Nasveti, V sožitju z naravo, Otroški kotiček in Razvedrilo.

V rubriki Korenine se spominjamo Frana Saleškega Finžgarja, Ele Peroci in njene legendarne Muce Copatarice, izjemnih zaslug Valentina Staniča in obujamo prvi ogenj skavtstva na Slovenskem. Različni avtorji nas v svojih leposlovnih prispevkih spominjajo na pomen dobrih odnosov, čuteče besede, sprave in odpuščanja.

Družinska pratika 2022 osvešča o demenci in disleksiji ter ljudem v različnih stiskah ponuja kažipot do primerne pomoči. Ne spregleda pečata epidemije in opozarja na pomen preseganja notranjih in medosebnih konfliktov.

Pratika vabi k ustvarjalnim aktivnostim, ki duševni mir negujejo podobno kot meditacija. Po slikovnih navodilih si lahko ustvarimo svoj prvi čisto pravi akvarel. Oaza miru in ustvarjalnosti je lahko tudi zelenjavni vrt. Pratika ponuja odgovor, kako pripraviti dober kompost in kateri slabi soseščini med rastlinami se je pametno izogniti. Iz domače kuhinje bo zadišalo po izvrstnih domačih piškotih in znova bomo odkrili neomajne koristi jabolčnega kisa.

Utrinki iz narave nas vabijo v svet bobrov, najlepših ptic in skrivnostnega življenja nočnih vešč. Ob povečani populaciji glodavcev pa ne spreglejmo nevarnosti mišje mrzlice.
Ne manjka pa tudi zanimivo branje za najmlajše, ugankarski izzivi za naše sive celice in kakšna šala za nasmeh do ušes.

Družinsko pratiko 2022 naročite na POVEZAVI.

MD