Naložite si pametno pesmarico Venec slovenskih

0
530
Slovenske ljudske, ponarodele in duhovne pesmi so ornament slovenske glasbe. Na sliki: Slovenski ornament Jožeta Karlovška. (Foto: RTA / FB)

Spletna pesmarica in aplikacija za pametne telefone “Venec slovenskih” je del iniciative Slovenščino do/živeti in naj ohranja v nas znanje in ljubezen do naših najlepših narodnih, ponarodelih in duhovnih pesmi. “Venec slovenskih” naj bo most in pomoč, da slovenske pesmi spet zaživijo v nas vseh.

 

Pesmarica naj bo praktična podlaga za skupinsko, družinsko ali individualno petje in naj zajame čim več pesmi, ki povezujejo vse Slovence po svetu.

Razvoj spletne pesmarice se bo odvijal v več razvojnih stopnjah. Od vsega začetka naprej bo uporaba brezplačna in navigacija bo možna v slovenščini, nemščini ali v angleščini.

Oblika pesmarice

Vse pesmi so zapisane v spevni srednji legi. Melodije so podložene z besedilom prve kitice. Nad melodijo so vedno navedeni akordi za morebitno instrumentalno spremljavo. Besedilo pesmi je v spodnjem delu zapisa še enkrat v celoti navedeno. V aplikaciji za mobilne telefone je dodana tudi možnost posameznega ogleda besedila.

Vsako pesem je možno naložiti tudi v obliki pdf-formata. Uporabniki imajo tudi možnost sestavljanja osebnih seznamov.

Razporeditev pesmi v razne vsebinske kategorije dodatno olajša iskanje posameznih pesmi. Poleg tega je seveda možno brskanje v abecednem zaporedju.

Ob vsaki pesmi je na voljo tudi že posnetek z recitiranim besedilom. Ta naj olajša pravilno izgovorjavo.

V bodoče se bo verjetno pripravila še poglobljena ponudba z vokalnimi in instrumentalnimi posnetki ter vsebinskimi povzetki posameznih pesmi.

Iniciator in umetniški vodja projekta: Stanko Polzer

Razvoj aplikacije in spletne strani: Nikola Toljić

Spletna stran: slovensko.at

Aplikacijo si lahko naložite na svoj mobilni telefon preko google play z geslom: Venec slovenskih

Za iniciativo Slovenščino živeti – slovenščino doživeti: Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza (Koroška, Avstrija)