Golobova vlada: Paket ukrepov za pomoč občinam in vrtcem zaradi višjih stroškov dela ni potreben

0
295
(Foto: Freepik)

Po oceni vlade paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju, ni potreben. Povprečnina za leto 2023 pokriva stroške dviga plač zaposlenih, so zapisali v odgovoru na sklepe, ki jih sprejel odbor DZ. 

Cene vrtcev se bodo kar same znižale, je ugotovila Golobova vlada (česar pa verjetno nihče ne verjame).

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je vladi februarja letos namreč predlagal, da pripravi celovit paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program. S paketom ukrepov bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju 2023 in stroškov rasti cen hrane in energentov.

Vlada se je na včerajšnji seji seznanila z omenjenim sklepom in sprejela odgovor, ki ga bo posredovala DZ. V njem ugotavlja, da paket ukrepov ni potreben, saj povprečnina za leto 2023 pokriva stroške dviga plač zaposlenih, do katerih je prišlo od 1. januarja 2023 z dvigom plač pomočnikom vzgojiteljev za tri plačne razrede. Prav tako pa povprečnina ustrezno pokrije tudi dvig plač za en plačni razred, s 1. aprilom 2023, vseh zaposlenih na področju predšolske vzgoje, je navedlo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

V okviru “draginjskih ukrepov” je vlada že sprejela ukrepe, s katerimi je določila najvišje drobnoprodajne cene zemeljskega plina in elektrike, ki veljajo tudi za izvajalce javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja. Regulacija bo veljala celo leto 2023, so spomnili.

Omilitev posledic draginje za starše se po oceni vlade odraža v odredbi o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2023, ki upošteva indeks rasti življenjskih potrebščin v obdobju januar-december 2022 v višini 10,3 odstotka. Določeni so novi dohodkovni razredi, ki se uporabljajo od 1. februarja 2023, kar pomeni, da veljajo tudi za vloge, vložene v mesecu februarju 2023, s katerimi starši uveljavljajo znižano plačilo vrtca. Povprečno plačilo staršev se bo tako znižalo, so prepričani na ministrstvu.

Z.P., STA