Začetek Jenkovih dni v Kranju

0
379
OŠ Simon Jenko v Kranju (Foto: arhiv D)

Danes se s spominsko slovesnostjo v Prešernovem gaju v Kranju v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj začenjajo Jenkovi dnevi, ki bodo do 27. oktobra ponudili več dogodkov. Ob sklepu bodo podelili Jenkovo nagrado, ki jo že 36. leto zapored podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP).

Po otvoritveni slovesnosti, pri kateri bodo v kulturnem programu sodelovali učenci Osnovne šole Simona Jenka in dijaki Gimnazije Kranj, bodo ob 17. uri v prostorih dvorane Simona Jenka v Mavčičah odprli stalno razstavo o Simonu Jenku.

V sredo bodo v Mestni knjižnici Kranj pripravili okroglo mizo, v petek pa se bodo Jenka spomnili na Mavški tržnici. V soboto pripravljajo tradicionalni pohod po poti Jeprškega učitelja – od Drulovke do Podreče.

Slavnostna podelitev Jenkove nagrade bo prihodnjo sredo, 27. oktobra, v avli Mestne občine Kranj. Na prireditvi bodo nominiranci predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk.

Za nagrado so letos nominirane pesniške zbirke Alje Adam Privlačnosti (Center za slovensko književnost), Barbare Korun Idioritmija (KUD AAC Zrakogled: Hyperion), Tine Kozin Nebo pod vodo (Litera), Muanisa Sinanovića Krhke karavane (LUD Literatura) in Nine Dragičević To telo, pokončno (Škuc).  Nominirance so izbrali iz nabora 450 knjig.

Lani je nagrado prejel Brane Mozetič za pesniško zbirko Sanje v drugem jeziku.