Bodo zamrznili cene šolskih malic?

0
151

Vlada je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki ga v DZ pošilja po nujnem postopku. Z njim želijo zamrzniti cene šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih.

Šlo naj bi za nov zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje. Predlog predvideva ukrepe, ki bodo omilili posledice in vpliv visokih cen, s čemer bi bistveno prispevali k zniževanju stroškov.

Tako bi z zakonom določili, da se cena šolske malice za učence in dijake v prihajajočem šolskem letu ne zviša in ostane enaka kot v šolskem letu 2021/2022. Zaradi zagotavljanja pozitivnega poslovanja šol pa bi se osnovnim in srednjim šolam razlika med stroški in staršem zaračunano ceno malice krila iz državnega proračuna.

Prav tako naj bi dijaki in študenti, ki bivajo v dijaškem domu, v prihajajočem šolskem letu plačali oskrbnino v višini izhodiščne cene, kot je veljala od januarja ko konca avgusta.

Če je dijaški dom v preteklem šolskem letu določil nižjo dejansko ceno oskrbnine od njene izhodiščne cene, pa bi dijaki in študenti plačevali oskrbnino po tej, nižji ceni. Tudi razliko v cenah oskrbnine bi pokrili iz državnega proračuna.

Predlog predvideva tudi ukrepe za omilitev posledic in vpliv visokih cen predvsem energentov in se zato za študijsko leto 2022/2023 določa najvišja cena bivanja študentov z dodeljeno subvencijo v javnih študentskih domovih, javnih dijaških domovih in zasebnih študentskih domovih.

Razliko v ceni bodo bojda pokrili iz proračuna, iz katerega bodo v letošnjem letu namenili štiri milijone evrov, v prihodnjem pa 14 milijonov. Zakon bo veljal od 1. septembra letos, torej za nazaj.

Kako se to sklada z rebalansom proračuna, s katerim se ministrstvu za izobraževanje jemlje precejšen delež sredstev, ni znano.

J.S., STA