DZ o podvojitvi otroških dodatkov na izredni seji v petek

0
299
(Foto: Freepik)

Poslanci bodo v petek spet zasedali na izredni seji, na kateri bodo razpravljali o ukrepih za omilitev posledic draginje za upravičence do otroškega dodatka. Predlog zakona bodo obravnavali po nujnem postopku.

Kot je na kolegiju izpostavila generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl, “se materialno stanje družin z otroki zaradi rasti cen poslabšuje”, situacija pa da narekuje nujno ukrepanje.

Vladni predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev posledic draginje za upravičence do otroškega dodatka po njenih besedah prinaša draginjski dodatek kot socialni korektiv. V novembru, decembru in januarju tako predvideva podvojene otroške dodatke. Za njihovo izplačilo ne bo treba izdajati odločb, saj bo vezano na že obstoječe, je pojasnila generalna sekretarka.

Vsaka družina bo dodatek prejela za vse otroke. Če je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra oz. trikrat po 122,79 evra na mesec. V najvišjem, devetem razredu, bo vsaka družina prejela po 20 evrov dodatka za vsakega otroka, je dodal. Ukrep je skupno vreden 63 milijonov evrov, po 21 milijonov evrov mesečno.

J.S., STA