Tradicionalne dobrodošlice v novo študijsko leto

0
334
(Foto: Anže Malovrh / STA)

Natanko čez teden dni se začenja novo študijsko leto. Letošnjo generacijo brucev bodo tako, za razliko od prejšnjih dveh, v novo obdobje njihovega življenja pospremile tradicionalne dobrodošlice univerz in študentskih organizacij.

Na dodiplomski in enoviti magistrski študij je bilo za prihodnje študijsko leto na univerzah razpisanih 18.790 mest za prve letnike, na katere se je v prvem prijavnem roku prijavilo 14.845 kandidatov. Omejitev vpisa za slovenske in državljane EU ima letos 89 študijskih programov oziroma smeri.

Za drugi prijavni rok je na univerzah in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe razpisanih še skupaj 8408 vpisnih mest za redni študij in izredni študij (lani 6696).

Na ljubljanski univerzi je na voljo 3367 še vpisnih mest, na mariborski univerzi 2354, na primorski univerzi 775, na novogoriški 218, na novomeški univerzi 273, na Novi univerzi 203 ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih 1218 vpisnih mest.

Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan oktobra, saj vpisi drugega prijavnega roka potekajo do 30. septembra.

V novo študijsko leto vstopajo tudi študenti višjih šol, za katere je na voljo 11.800 vpisnih mest. V prvem roku je bilo na 49 javnih in zasebnih višjih strokovnih šol s 33 razpisanimi študijskimi programi sprejetih 2035 bodočih študentov, v drugem pa še 1490.

Sprejeti kandidati se morajo v prvi letnik vpisati do 1. oktobra. O datumu vpisa jih pisno obvestijo višje strokovne šole.

Bruci letos s tradicionalnimi dobrodošlicami

Po dolgem času, ko se je pedagoški proces v minulih dveh študijskih letih odvijal v luči covida-19 in omejevalnih ukrepov, bodo študenti v študijsko leto vstopili nemoteno, kot v predkoronskih časih. Glede na epidemične razmere v državi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje kljub temu priporočajo samotestiranje na domu za posameznike, ki imajo znake okužbe ali so bili v stiku s pozitivnimi na novi koronavirus. Študentom je na voljo 10 brezplačnih testov za samotestiranje, ki jih lahko prevzamejo v lekarnah.

Pred uradnim začetkom študijskega leta univerze s študentskimi organizacijami novincem tradicionalno izrekajo dobrodošlice, ki jih zadnji dve študijski leti večinoma ni bilo oziroma so jih rektorji nagovarjali na daljavo preko spleta. Priredile so jih le posamezne fakultete.

Tokrat bodo na ljubljanski univerzi svoje novopečene študente spet pričakali s tradicionalnim Pozdravom brucem. Sprejeli jih bodo na Kongresnem trgu, v novo študijsko leto pa jih bo pospremil rektor Gregor Majdič. Pomembne informacije o študiju pa bodo bruci lahko izvedeli od starejših kolegov študentske organizacije (ŠOU v Ljubljani).

Na mariborski univerzi so teden pred začetkom študijskega leta pripravili uvajalni teden za bruce. V tem času študente opremljajo z vsemi potrebnimi informacijami, da se bodo lahko že prve tedne v največji meri posvetili študiju. V ponedeljek bodo študente sprejele fakultete, na voljo jim bodo tudi stojnice z informativnim gradivom.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza v kampusu Livada, kjer bo študente nagovorilo vodstvo univerze, župani in predstavniki študentske organizacije (ŠOUP). Nato bodo sledili sprejemi na fakultetah, za informacije o študiju bo poskrbel ŠOUP.

Visokošolsko področje v tem letu z nekaj novostmi

Visokošolsko področje je sicer v tem letu postreglo z nekaj novostmi. Med pomembnejšimi je aprila sprejet zakon za urejanje položaja študentov, ki prinaša zvišanje državnih štipendij za 20 odstotkov do leta 2024, povečanje sredstev za investicije v gradnjo študentskih domov in tudi višje subvencije za prehrano.

Na nekaterih univerzah jih čakajo novi študijski programi, tudi novi prostori.

V tem letu se je začel uporabljati tudi dolgo pričakovani zakon o znanstveno raziskovalni in inovacijski dejavnosti, ustanovljenih je bilo tudi nekaj novih raziskovalnih inštitutov, novi članici rektorske konference pa sta postali Nova univerza in Univerza v Novem mestu.

Sicer pa je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po aprilskih parlamentarnih volitvah dobilo novega ministra, Igorja Papiča. Med drugim je napovedal prenovo visokošolske zakonodaje v skladu z nacionalnim programom visokega šolstva 2030, sprejetim marca letos.

J.S., STA