V Mirnu so se razveselili nove športne dvorane

0
258
Telovadnica Miren (Foto: Facebook ŠZ Nova Gorica)

Po treh letih gradnje so v Mirnu predali namenu sodobno opremljeno in prostorno športno dvorano. S tem je mirensko-kostanjeviška občina na poseben način obeležila praznovanje občinskega praznika. Z uporabo predelnih zaves, ki dvorano razdelijo na tri prečna igrišča, bodo lahko v njej sočasno potekale tri različne dejavnosti.

Nove športne dvorane so se razveselili predvsem učenci Osnovne šole Miren, ki so jim zadnja leta, ko je potekla rušitev stare telovadnice in gradnja nove, morali omogočiti drugačen način izvajanja športne vzgoje. Sodobno opremljena dvorana v velikosti 1430 kvadratnih metrov, skupaj s tremi garderobami meri 1788 kvadratnih metrov, ima igrišča za rokomet, košarko, odbojko in badminton.

V dvorani so vgrajene izvlečne tribune, ki omogočajo do 540 sedišč, in jih je ob športnih tekmovanjih možno izvleči le delno, tako da se zagotovi ustrezna igralna površina na parketu, so sporočili iz Občine Miren-Kostanjevica.

Gradbeno-obrtniška ter instalacijska dela je izvajalo koprsko podjetje Makro 5 Gradnje in so zajemala rušitev stare telovadnice in izgradnjo nove športne dvorane ter kletnih prostorov objekta z garderobami, preko katerih je dvorana neposredno povezan s šolskimi prostori.

Notranjost športne dvorane je obdana z akustično oblogo, kar bo omogočalo tudi organizacijo in pristno doživetje kulturnih in družabnih dogodkov. Športno dvorano bodo v dopoldanskem času uporabljali učenci OŠ Miren, v popoldnevih pa bo na voljo različnim društvom in občanom.

“Učenci so s tem pridobili odlične pogoje za usvajanje športnih veščin, občani jo bodo lahko uporabljali za rekreacijo in družabno udejstvovanje, posebno pozornost pa smo namenili akustiki dvorane, da je ta primerna tudi za glasbene in kulturne prireditve. Verjamem, da bomo s tako infrastrukturo zanimivi tudi za organizacijo odmevnejših športnih dogodkov. Danes je torej dan, ki smo ga mnogi čakali več kot dvajset let,” je na slavnostni otvoritvi poudaril župan Mauricij Humar.

Investicija je vredna okoli 3,4 milijona evrov. Grajena je po standardih visoke energetske učinkovitosti in zmanjšane količine potrebne energije za njeno delovanje kot skoraj nič energijska stavba. Zato je občina na razpisu Eko sklada pridobila nepovratne finančne spodbude v višini 594.000 evrov. Med gradnjo II. faze je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021/24 odobrilo še 1,2 milijona evrov za financiranje I. faze. Preostala sredstva je zagotovila Občina Miren – Kostanjevica.

J.S., STA