Vlada despotsko zavrnila vse predloge novel s področja starševskega varstva, šolske prehrane in visokega šolstva

0
640
(Foto: STA)

Državni zbor je po opravljenih razpravah včeraj sklenil, da trije opozicijski zakonski predlogi niso primerni za nadaljnjo obravnavo. Predlogi novel zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, o šolski prehrani ter o visokem šolstvu so bili zavrnjeni, ker so jih predlagali poslanci SDS in NSi.

V SDS so želeli s predlogom novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih uvesti univerzalni otroški dodatek, ki ne bi bil več vezan na dohodke in premoženje družine. Trenutno stanje na področju otroških dodatkov je namreč rezultat zgrešene družinske politike zadnjih več deset let. Otroški dodatki so izgubili svoj namen instrumenta družinske politike in so postali le še ena vrsta socialne pomoči.

S predlogom novele zakona o šolski prehrani pa so v največji opozicijski stranki SDS predlagali brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce, in sicer od 1. januarja 2024. Koalicija predloga ni podprla, ker da je vlada že pripravila predlog interventnega zakona za tekoče šolsko leto, s katerim bo zajezila socialno stisko učencev, dijakov in študentov ter najprej zamrznila cene šolske prehrane in bivanja v dijaških in študentskih domovih.

Predlagane dopolnitve zakona o visokem šolstvu, ki so jih vložili v NSi, bi omogočile ustanovitev in akreditacijo samostojnega visokošolskega zavoda za potrebe vojaškega izobraževanja. Vlada je predlogu nasprotovala, prav tako koalicijski poslanci, češ da ustanovitve takšnega visokošolskega zavoda ne podpira niti stroka, ki da svari pred rušenjem avtonomnosti visokega šolstva.

J.S., STA