Drugo leto bodo gradili prizidek k izolski srednji šoli

0
464
(Foto: STA)

Izolski župan Milan Bogatič, ravnatelj Srednje šole Pietra Coppa Izola Alberto Scheriani in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda so včeraj podpisali pismo o nameri za gradnjo prizidka k omenjeni šoli. Gradnjo na šoli načrtujejo v letih 2025 in 2026 po izboru ustreznega izvajalca na podlagi javnega naročila.

 

Srednja šola Pietro Coppo Izola namerava v treh letih s sofinanciranjem ministrstva za vzgojo in izobraževanje izpeljati projekt dozidave telovadnice s pomožnimi prostori k obstoječemu šolskemu objektu. Nova telovadnica bo namenjena tako srednji šoli z italijanskim učnim jezikom kot tudi Srednji šoli Izola.

Parcela, na delu katere je predvidena gradnja, je v občinski lasti. Občina Izola je v ta namen podpisala pismo o nameri z ministrstvom, v katerem soglaša z brezplačno odsvojitvijo dela nepremičnine v korist države za izgradnjo objekta, ki bo namenjen vzgoji in izobraževanju ter športu, so sporočili z občine.

Območje predvidene telovadnice se nahaja med Zustovičevo in Kosovelovo ulico ter Cankarjevim drevoredom. Bruto površina izbranega projekta novogradnje, ki jo je pripravil Atelje Hočevar, vključuje osnovna vadbena prostora, plesno dvorano oziroma borilnico in fitnes s spremljajočimi prostori telovadnice v skupni bruto površini 1950 kvadratnih metrov.

Srednja šola bo vložila dokumentacijo za pridobitev ustreznih soglasij, ravnatelj Scheriani pa upa, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili še letos. “Gradnja je načrtovana v letih 2025-26, po izboru ustreznega izvajalca, izbranega na podlagi javnega naročila,” je dejal.

Nova telovadnica bo namenjena tako srednji šoli z italijanskim učnim jezikom kot tudi Srednji šoli Izola. Če bo izkazan interes, bodo v dogovoru z bodočim upravljavcem stavbe, Srednjo šolo Pietro Coppo Izola, v popoldanskem času vadbeni prostori namenjeni tudi za izvajanje letnega programa športa na lokalni ravni, za kar je pristojna Občina Izola.

“Veseli me, da bomo s tem projektom pridobili novo telovadnico za potrebe srednjih šol, na katero Izola čaka že dolgih 30 let. S tem bomo dijakom, mladim športnikom in rekreativcem zagotovili vrhunske pogoje za pouk športne vzgoje, treninge in rekreacijo,” je ob podpisu pisma o nameri dejal izolski župan.

Podobno je poudaril tudi minister Felda in izrazil zahvalo občini Izola, ki bo del zemljišča brezplačno odstopila državi, tega pa bodo nato v upravljanje predali šoli. “Načrtujemo, da bi bila zadeva zaključena do septembra 2026. Upam, da bomo s tem dali tudi poudarek gibanju, ki je zelo pomembno,” je še dejal minister.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje si po njegovih besedah tudi sicer na različne načine prizadeva, da bi bilo gibanja v sistemu vzgoje in izobraževanja čim več. Tako je letos sofinanciralo statusne pravice športnikov, vključenih v vzgojno-izobraževalni sistem, in sicer s financiranjem športnih oddelkov v srednjih šolah ter športnimi štipendijami.

Ministrstvo je športne oddelke financiralo v višini 64.515 evrov, za štipendije pa je namenilo 308.236 evrov. Poleg tega so bila povečana tudi sredstva za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v prvih treh razredih osnovne šole, je pojasnil minister.

Novost je tudi projekt zMigaj!, namenjen ravno srednjim šolam in dijaškim domovom, ki ponuja inovativne gibalne programe za srednješolce. Ministrstvo je za izvajanje dejavnosti v sklopu programa evropske kohezijske politike zagotovilo 4,5 milijona evrov, od tega 685.000 evrov že za prihajajoče šolsko leto.

C. R., STA