Razstava del Marjance Jemec Božič v Erbergovih paviljonih v Dolu pri Ljubljani

0
118
Pravljični cvet Marjance Jemec Božič (Foto: MK)

Na svoji dolgi ustvarjalni poti je ilustrirala dela osrednjih slovenskih pisateljev in pesnikov, ki pišejo za otroke. Njene podobe v slikanicah, kot so Piko Dinozaver Leopolda Suhodolčana, Nana, mala opica Josipa Ribičiča, V mestu Polonce Kovač, Juri Muri v Afriki Toneta Pavčka, Melje, melje mlinček Anje Štefan, so pomemben del zakladnice književnosti za otroke.

 

Lansko leto smo njen rojstni dan obeležili s Pravljico o modrem plaščku, ki je izšla v zbirki Čebelica, letos pa se ji bodo ob jubileju poklonili z razstavo v Erbergovih paviljonih v Dolu pri Ljubljani, kjer je kot otrok preživljala počitnice na stričevi domačiji. Nanjo jo veže veliko lepih spominov – enega od teh, pot k polnočnici z baklami, je upodobila na ilustraciji, ki je postala prepoznaven motiv voščilnice »Otroci na vasi«, za katero je prejela prvo nagrado UNICEF-a leta 1971.

Na razstavi Pravljični svet Marjance Jemec Božič v Dolu pri Ljubljani bo predstavljen del njenega bogatega opusa knjižnih ilustracij: Piko Dinozaver Leopolda Suhodolčana, Juri Muri v Afriki in Juri Muri drugič v Afriki Toneta Pavčka, Kotiček na koncu sveta Anje Štefan in judovska ljudska Pravljica o modrem plaščku.

Prisrčno vabljeni na slavnostno otvoritev razstave, ki bo jutri, 19. 9. ob 19. uri v Erbergovih paviljonih in se je bo udeležila tudi Marjanca Jemec Božič.

C. R., MK