Z razširjeno ponudbo študentske prehrane do kakovostnih obrokov

0
73
(Foto: STA)

V novem študijskem letu bo z razširitvijo ponudbe študentske prehrane na voljo več kakovostnih obrokov. Ob prenovi razpisa za ponudnike študentske prehrane so si na ministrstvu za delo prizadevali za več brezmesne ponudbe in lokalno dostopnost obrokov. Razpis se je že iztekel, rezultati pa bodo znani novembra, so pojasnili na ministrstvu.

Na razpis za ponudnike študentske prehrane so prejeli 290 vlog, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Koliko prijavljenih ponudnikov bo subvencijo tudi prejelo, bo po navedbah ministrstva znano novembra.

Pri pripravi razpisa za subvencionirano študentsko prehrano je sodelovala tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), ki je opozarjala na dostopnost lokalne ponudbe subvencionirane prehrane, je za STA povedal predsednik ŠOS Luka Mihalič.

Z razpisom so na ministrstvu poleg lokalne dostopnosti naslovili tudi raznovrstnost študentske prehrane. Po novem bodo ponudniki morali zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega eno brezmesno. Slednje se bo lahko v tednu ponovilo večkrat, bo pa moral ponudnik zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež brezmesnih študentskih kosil v primeru, da prehrano nudi manj kot pet dni na teden.

Na ministrstvu so več točk namenili pogojem in kriterijem, ki spodbujajo zdravo prehrano, med katerimi ministrstvo izpostavlja certifikat Nacionalnega inštituta za javno zdravje Prava izbira. Dodatne točke lahko dobijo tisti ponudniki, ki ponujajo več kot dve brezmesni študentski kosili na teden.

Hkrati so povedali, da je ponudnike hitre prehrane iz razpisa nemogoče izločiti, saj se na vsakokratni razpis zelo hitro prilagodijo. Poudaril je, da na ministrstvu iščejo ravnotežje med zdravo prehrano in dostopnostjo.

Posamezni ponudnik študentske prehrane lahko ima več lokalov s ponudbo hrane na študentske bone. Trenutno je v Sloveniji po podatkih ministrstva 220 ponudnikov in 307 lokalov. Od tega je 131 ponudnikov oziroma 180 lokalov v Ljubljani, 65 ponudnikov s skupno 98 lokali v Mariboru in 24 ponudnikov oziroma 29 lokalov na Primorskem.

Trenutna subvencija študentske prehrane znaša 4,02 evra na posamezni obrok, o ponovnem usklajevanju subvencije pa še ni bilo govora, so zapisali na ministrstvu.

C.R., STA