Baletna plesalka kijevske nacionalne opere: »Živeli smo v kleti naše hiše, dokler nas Rusi niso izgnali«

0
562
(Foto: posnetek zaslona)

Španski državni balet je sprejel pet plesalk kijevskega baleta, ki so sredi vojne pobegnile iz Ukrajine. »Rana je odprta in grozodejstva se še naprej dogajajo«.

 

V nedeljo, 21. februarja je Balet kijevske nacionalne opere uprizoril Labodje jezero, naslednji dan pa vadil La Bayadère, zelo težko predstavo v treh dejanjih. 24. februarja ni bilo več vaj ne predstav. Samo vojna.

Pet ukrajinskih plesalk se je pridružilo Španskemu državnemu baletu v okviru programa »Emerging talent«.

»Neskončno sem hvaležna Španskemu državnemu baletu za priložnost, ki mi nudijo,« je izjavila 21-letna Anastasia Kovalevska. »Teden dni pred prihodom smo z družino živeli v kleti, dokler niso vstopili ruski vojaki, usmerili orožje na nas in nas spodili iz hiše,« je v solzah povedala Anastasia in objela svoje kolegice.

Mlada plesalka je živela v Makarovu, enem izmed mest, ki jih je Putinova vojska najbolj prizadela. V začetku marca so z avtom pobegnili Anastasijeva mama, teta, bratranec in mlajši brat. Odpeljali so se do poljske meje in od tam v Italijo, kjer je večina ostala. Anastasia je iz Italije odšla v Španijo in se pridružila Španskemu državnemu baletu.

Ukrajinske plesalke so hvaležne španskemu baletu in njegovemu direktorju Joaquinu de Luzu, ki je za izseljene plesalke zvedel po zaslugi veteranske plesalke Anastazije Matvienko. Matvienko je dobila mesto za skoraj 80 plesalk kijevskega baleta v baltskih državah, Poljski, Češki, Sloveniji in Španiji. Plesalke v Madridu živijo v stanovanju, ki ga je posodil član španskega baleta. »Načeloma je to nekaj začasnega, želijo se vrniti na svoje domove,« je izjavil De Luz.

Resnica je, da vse štejejo dneve, da se vrnejo in združijo s svojimi najdražjimi in s člani baleta, ki so morali ostati v Ukrajini in se pridružiti ukrajinski teritorialni obrambi. »Živimo med dvema realnostma. Tukaj živimo v  miru, tam se bojujejo. Veliko molim za vojake, ki branijo našo državo,« je priznala 24-letna Lisa Semenenko. Ganjena se spomni, kako je pobegnila iz države v natrpanem begunskem vlaku, kjer niso imeli sedežev niti starejši. Vozili so se 12 ur do meje. »Rane so odprte in nam je zelo težko, ker vemo, da se grozodejstva še naprej dogajajo,« je dodala Lisa.

Veteranka skupine je 25-letna Katia Khanivkova. Štiri dni je s sestro bežala z avtom. Ker so bile ceste uničene je morala voziti skozi gozd.

Profesionalni plesalci vedo, da je  vsak dan brez vadbe izgubljen dan. »Biti plesalec ni samo poklic, je naša identiteta,« je pojasnil Joaquin de Luz. Direktor Španskega državnega baleta in preostali plesalci so Ukrajinkam preskrbeli stanovanje, hrano in oblačila. »Želimo, da bi se počutile dobrodošle,« je zaključil.

 

Povzel: Jože Jan

Vir: El Diario, Španija