COVID-19: Slovenija na dobri poti – stanje glede okužbo se tudi po šolah izboljšuje

0
488
(Foto: Freepik)

Prejšnji teden smo brali o postopnem umirjanju epidemioloških razmer v Sloveniji, zadnji podatki, ki jih objavlja Ministrstvo za zdravje pa kažejo znatno izboljšanje položaja v Sloveniji: znova se je znižalo število okuženih in hospitaliziranih. Tudi po šolah je stanje že drugi teden zaporedoma boljši.

 

Po podatkih, ki jih vlada objavlja na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats, se je stanje med zaposlenimi v vzgoji in učenci že tretji teden zaporedoma izboljšal: padlo je število okuženih med zaposlenimi (246 po zadnjih podatkih, 380 teden prej) in med šolarji (761 v petek, 1095 teden prej). Zmanjšalo se je tudi število učencev v karanteni: 12.131 učencev iz 606 oddelkov (prejšnji teden jih je bilo 15.443 učencev iz 751 oddelkov). Številke so spodbudne, saj se je stanje v treh tednih znatno izboljšalo. Sredi novembra je bilo okuženih 723 zaposlenih v vzgoji in 1500 učencev, v karanteni pa jih je bilo skoraj 30.000.

Izboljšalo se je tudi splošno epidemiološko stanje po Sloveniji. Niža se dnevno povprečje okuženih (1.406 na dan, teden prej 1.810), hospitaliziranih (883 v petek, 1.034 teden prej) in pacientov na intenzivni legi (243 v petek, 271 teden prej).

Novica tedna je bil prihod ekipe 15 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo skupaj z ekipami slovenske vojske delovali v slovenskih bolnišnicah in razbremenili javno zdravstvo v boju proti koronavirusu. Italijanski zdravstveni delavci bodo v 5 skupinah nudile pomoč v oddelkih za Covid v bolnišnicah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu. Italijanski delavci bodo v Sloveniji do konca decembra.

V Vojašnici Petra Petriča v Kranju sta zdravstvene delavce italijanske vojske pozdravila minister za obrambo mag. Matej Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

»Na tak način dokazujemo, da smo zavezniki in da je sodelovanje z Italijansko republiko močno,« je povedal Tonin in poudaril, da je prihod italijanskih zdravstvenikov jasen dokaz, da smo le skupaj močnejši in da v kritičnih situacijah lahko računamo drug na drugega.

Italijanske zdravstvene delavce je pozdravil tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je poudaril, da je situacija glede covid-19 resna in da je slika znotraj bolnišnic še vedno težka. »Prihod zdravstvenih delavcev italijanske vojske, njihova podpora, pomeni veliko. Tudi enote Slovenske vojske v bolnišnicah so pomembno prispevale, da je slovensko zdravstvo zmoglo vse naloge, ki so ji bile zadane,« je izjavil minister Poklukar.

Piše: Jože Jan