Danes ponoči pride Sveti Miklavž. Ste bili pridni?

0
174
Sv. Miklavž (Foto: Pixabay)

Otroke bo danes ponoči obdaril sv. Miklavž, ki goduje 6. decembra. Pridnim bo prinesel darove, porednim pa šibo. Darove bo pustil v krožnikih, peharjih ali nogavicah, ki mu jih bodo otroci nastavili zvečer.

 

Po številnih krajih se bodo na predvečer godu zvrstili sprevodi Miklavža, ki bo s svojimi spremljevalci parkeljni in angelčki prišel med otroke in jim razdelil sladkarije, parklji pa bodo strašili poredne otroke. Popoldne se bodo zvrstila Miklavževanja tudi v nekaterih trgovskih centrih.

Miklavževi obhodi

Na predvečer njegovega godu so po izročilu predvsem v podeželskem okolju na območju Alp in osrednje Slovenije znani Miklavževi obhodi. Skupina fantov, med katerimi eden predstavlja sv. Miklavža, ostali pa peklenščke oziroma parkeljne v kožuhih, hodi od hiše do hiše. Miklavž obdaruje otroke v hiši z orehi ali jabolki, parkeljni pa zunaj rožljajo z verigami.

Sv. Miklavž je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja. Vse od 11. stoletja je postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom.

C. R. , STA