Danes se začenja evropski teden mladih: “Izrazi svojo vizijo!”

0
519
( Foto: Tamino Petelinšek/STA )

Danes se začenja evropski teden mladih, ki bo do prihodnjega petka potekal pod geslom Izrazi svojo vizijo. Namen evropskega tedna mladih je promocija aktivnega državljanstva, ozaveščanje o vključevanju mladih v procese odločanja ter spodbujanje dialoga med mladimi in oblikovalci politik.

 

Evropski teden mladih je pobuda Evropske komisije, ki se je za geslo Izrazi svojo vizijo letos odločila, saj želi, da bi si mladi “predstavljali svet, v katerem njihove ideje niso le slišane, temveč tudi slavljene,” so o pobudi zapisali v zavodu Movit, ki izvaja naloge nacionalne agencije v programih Evropske unije.

V tednu od 12. do 19. aprila bodo potekale aktivnosti, ki mlade pozivajo h krepitvi demokratičnega udejstvovanja mladih in stremijo k dialogu med mladimi in odločevalci. Evropska komisija po navedbah Movita želi, da bi se mladi v prihodnosti izrazili predvsem na področjih okolja, digitalizacije, duševnega zdravja, vključevanja skupnosti in dezinformacij.

Evropski teden mladih spodbuja tudi “informiranje o priložnostih za mlade na evropski, nacionalni in regionalni ravni. Poudarja pomemben vpliv programov EU na mlade, zlasti programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota. Te pobude krepijo vlogo mladih posameznikov in spodbujajo k angažiranosti, opolnomočenju, sodelovanju in inovacijam”.

Mladi se lahko v sklopu Evropskega tedna mladih udeležijo aktivnosti, ki jih najdejo na Evropskem mladinskem portalu. V Sloveniji bodo različne mladinske organizacije v okviru pobude skupno izvedle več kot 90 aktivnosti.

Z evropskim tednom mladih želi Evropska komisija mlade spodbuditi tudi k udeležbi na evropskih volitvah.

Evropski teden mladih bodo odprli danes na otvoritvenem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju. Mlade pa bodo nagovorili predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas in evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Iliana Ivanova.

C. R., STA