Dvorec Ravne – obuditev grajske kulturne dediščine

0
654
Predstavitev zbornika Dvorec Ravne (Foto: Boštjan Kurent)

v Parku vojaške zgodovine je 26. aprila potekala predstavitev zbornika z naslovom »Dvorec Ravne – med zgodovino in digitalnim«, ki ga je Občina Pivka izdala v okviru čezmejnega strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV.

Z željo po obuditvi grajske kulturne dediščine z neizkoriščenim potencialom se Občina Pivka se zato ukvarja predvsem z dediščino dvorca Ravne. Poskuša se zbrati kar največ informacij in podatkov o zgodovini in razvoju dvorca, s pripravo produktov kot so mobilna igra Vitezov izziv, kolesarska trasa Pot gradov in razstava Dvore Ravne pa želijo dediščino dvorca približati zainteresirani javnosti in jo ohraniti.

Dvorec Ravne – fotografija s fotografske razstave A. Bukovca (Foto: Anton Bukovec)

Zato so pripravili zbornik »Dvorec Ravne – med zgodovino in digitalnim«. V njem je osem strokovnih prispevkov, ki dediščino dvorca osvetljujejo z različnih področij. Prvi del zbornika sestavljajo prispevki dr. Igorja Sapača, Igorja Gardelina, dr. Dragice Čeč in dr. Boštjana Laharnarja, ki predstavljajo zgodovino in razvoj Raven ter arheologijo z njimi povezanega Šilentabora. V drugem delu pa so prispevki namenjeni predstavitvi digitalizacije tovrstne kulturne dediščine in njeno uporabo za različne namene. O vizualizacijah, poskusih rekonstrukcij in pripravljanju digitalnih produktov pišejo dr. Dimitrij Mlekuž, Matevž Straus in Dejan Šuc, Dejan Iskra ter Jure Kusetič in Saša Rudolf.

Na predstavitvi zbornika sta svoje prispevke predstavila dr. Dragica Čeč, ki je predstavila politično delovanje Bernardina Raunacha in Tomaž Kalin, ki je opisal proces priprave rekonstrukcij in 3D modelov dvorca Ravne. Popestritev dogodka je bilo odprtje fotografske razstave avtorja Antona Bukovnika.

Celotno predstavitev zbornika si lahko ogledate TUKAJ.