Ekipa OŠ Breg letos že tretjič na robotsko tekmovanje v Dallas

0
247
(Foto: Pixabay)

Ekipa ptujske Osnovne šole Breg se bo pod mentorstvom Oliverja Bučka konec aprila kot edina iz Slovenije še tretje leto zapored udeležila prestižnega svetovnega prvenstva v robotiki VEX Worlds, ki bo od 27. aprila do 3. maja potekalo v Dallasu. Tja se odpravlja trojka učencev, ki so se januarja izkazali v konkurenci 18 ekip iz sedmih držav.

 

Ptujska osnovna šola je v začetku leta organizirala odprto prvenstvo Slovenije v robotiki, na katerem so sodelovale ekipe iz Kazahstana, Turčije, Poljske, Nemčije, Češke, Finske in Slovenije, ki so se merile v znanju programiranja, sestavljanju robotov ter drugih robotskih spretnostih in veščinah.

Odlično se je odrezala ekipa Team Wall-E, v kateri so bili Simon Ščavničar, Vita Stanovnik in Erin Cafuta, ki si je tako z zmago prislužila udeležbo na svetovnem prvenstvu, kjer se bodo pomerili z več kot 420 ekipami iz vsega sveta.

Kot je za STA povedal Buček, se bodo udeleženci merili v treh različnih disciplinah. Prvega predstavlja “timsko delo”, kjer po dve ekipi skupaj tekmujeta na poligonu, na drugem skušajo posamične ekipe na poligonu same pridobiti čim več točk, tretji del pa je avtonomno tekmovanje. na katerem morajo učenci robota programirati in ga pripraviti, da opravi določeno nalogo.

“Tekmovanja zelo spodbujajo timsko delo, hkrati pa predstavljajo pomembno izkušnjo za življenje udeležencev. Prihaja do druženja med njimi, sklepanja stikov za prihodnost, komunikacije v tujih jezikih,” koristi dogodka našteva Buček, ki upa, da jih bodo zaradi finančne zahtevnosti projekta tudi tokrat podpri donatorji in sponzorji.

OŠ Breg je na tem tekmovanju sodelovala že v letih 2022 in 2023, takrat seveda z drugimi učenci, in lani prejela eno od nagrad “sportmanship award”, decembra pa je ekipa, ki zdaj potuje preko luže, dosegla zmago tudi na VEX IQ tekmovanju v finski Orimattili.

C. R., STA