Elena Zavadlav Ušaj: “Ko bo Nova Gorica v letu 2025 evropska prestolnica kulture, bo marsikatera od teh investicij že dokončana.”

0
1045
Elena Zavadlav Ušaj (Foto: Osebni arhiv Elene Z. Ušaj)

Mag. Elena Zavadlav Ušaj, poslanka Slovenske demokratske stranke, je med drugim povedala, da se je v času epidemije veliko pomagalo samozaposlenim v kulturi: 

“Na področju kulture sem delovala že kot podžupanja Mestne občine Nova Gorica, soočala sem se s težavami, ki so pestile tako javne zavode na področju kulture kot tudi samozaposlene v kulturi, občine pa z dotrajano infrastrukturo in opremo v njej. Ker je bil minister za kulturo Vasko Simoniti s tem seznanjen, je Vlada RS za leti 2021 in 2022 zagotovila rekordna proračuna za kulturo v zgodovini samostojne Slovenije. V proračunu se je zagotovilo tudi sredstva za t. i. kulturni evro. Tako se bodo ta sredstva skupaj z evropskimi sredstvi namenila za investicije v infrastrukturo ter ohranitev kulturne dediščine. Ko bo Nova Gorica v letu 2025 evropska prestolnica kulture, bo marsikatera od teh investicij že dokončana. V času epidemije se je veliko pomagalo tudi samozaposlenim v kulturi, saj so prejemali temelji dohodek v višini 700 evrov, plačani so jim bili tudi socialni prispevki.”