Jankovićeva večina hoče podražiti vrtec za otroke v povprečju za 15%!

0
330
(Foto: Freepik)

Ljubljanski mestni svetniki bodo na današnji seji med drugim odločali o višjih cenah vrtcev. Občina bi programe podražila za 27 odstotkov, starši pa bi zaradi uvedbe draginjske subvencije plačevali 15 odstotkov več. 

 

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) ocenjujejo, da bodo letos v vrtcih imeli 9,98 milijona evrov več dodatnih stroškov kot leta 2022. Pojasnjujejo, da je v zadnjih dveh letih prišlo do izrazitega povečanja stroškov v vrtcih, cene vrtcev pa da so nazadnje povišali leta 2019.

Mestni svetniki bodo na seji razpravljali tudi o manjši notranji igralni površini v vseh javnih vrtcih Mola od letošnjega šolskega leta do leta 2027/28.

Mestni svetniki bodo danes razpravljali tudi o izvrševanju občinskega proračuna v prvem polletju. V šestih mesecih je občina ustvarila 189,1 milijona evrov prihodkov, kar je okoli 36 odstotka načrtovanih. Odhodki so so znašali 205,2 milijona evrov oz. 38 odstotkov načrtovanih. Mestna blagajna je polletje zaključila s 16,1 milijona evrov izgube.

Svetniki bodo odločali tudi o odloku o opremljanju stavbnih zemljišč na območju Potniškega centra Ljubljana in o več prostorskih aktih. Mestni svetnik Aleš Primc med drugim predlaga ustanovitev neodvisne komisije za ugotovitev poškodb na kanalu C0 po poplavah v začetku avgusta in zahteva razpravo o katastrofalno neočiščenih cestnih odtokih v Mestni občini Ljubljana.

Tudi pred tokratno sejo mestnega sveta bo pred mestno hišo potekal protest. Kot je na družbenem omrežju X zapisal mestni svetnik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, gre za shod proti županu Zoranu Jankoviću, za zdravnike in za čisto pitno vodo. “Vladna koalicija ima v koalicijski pogodbi zapisano, da bo uvedla brezplačni vrtec za vse otroke. Namesto tega Janković in Svobodnjaki v Ljubljani dražijo vrtec. Otroci v privatnih vrtcih bodo še dodatno prizadeti, ker jim občina ne priznava od 18,5 do 30,9% t.i. draginjskega popusta,” je zapisal Aleš Primc.

Mol: Zvišanje cen vrtcev nujno zaradi višjih stroškov

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) ocenjujejo, da bodo letos v vrtcih imeli 9,98 milijona evrov več dodatnih stroškov kot leta 2022. Pojasnjujejo, da je v zadnjih dveh letih prišlo do izrazitega povečanja stroškov v vrtcih, cene vrtcev pa da so nazadnje povišali leta 2019.

Na bistveno povečane stroške v vrtcih vplivajo povečanje minimalne plače, povečanje izhodišč v plačni lestvici in s tem povečanje plač za 4,5 odstotka, povečanje plač za en plačni razred za vse javne uslužbence in povečanje za pomočnice vzgojiteljic za dodatne tri plačne razrede.

Na povečane stroške so vplivali tudi drugi stroški dela, po besedah vodje mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marije Fabčič pa so višji tudi materialni stroški, torej stroški ogrevanja, vode, plina, elektrike in živil.

Podražitvam vrtcev in zmanjšanju manjši notranji igralni površini polega Aleša Primca nasprotujejo v Levici in samostojna svetnica Jasminka Dedić, ki predlagajo umik točke z dnevnega reda.

Dedić pa je zapisala, da je predlog za podražitev neutemeljen, saj ne upošteva dodatnih razpoložljivih sredstev, ki jih država oziroma ministrstvo za vzgojo in izobraževanje predvideva v nacionalnem akcijskem načrtu za jamstvo za otroke. Ministrstvo po njenih navedbah za to namenja skoraj 43 milijonov evrov za leto 2022, v letih 2023 in 2024 pa po 50,4 milijona evrov.

Občina za manjšo notranjo igralno površino v vrtcih

Mestni svetniki bodo na seji razpravljali tudi o manjši notranji igralni površini v vseh javnih vrtcih Mola od letošnjega šolskega leta do leta 2027/28. Občina predlaga najmanj dva kvadratna metra igralne površine na otroka, pri čemer se za izračun notranje igralne površine na otroka upošteva dejansko število vključenih otrok.

V obrazložitvi so zapisali, da je sprememba potrebna zaradi ureditve pogojev za sprejem maksimalnega števila otrok. V pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca sicer piše, da se naj na otroka praviloma zagotovi štiri kvadratne metre igralne površine oziroma ne manj kot tri kvadratne metre.

C. R., STA