Jordan B. Peterson: Zemljevidi pomena

0
543
Zemljevidi pomena (Foto: vseknjige.si)

Avtorja Jordana B. Petersona pri nas že poznamo, če ne drugega, po knjigah Dvanajst pravil za življenje in Onkraj reda. V prvi knjigi dr. Peterson potuje po človeški psihi in razpravlja o pomembnosti discipline, svobode, pustolovskega duha in odgovornosti ter pri tem modrost sveta povzame v 12 praktičnih in globokih pravilih za življenje. Knjiga razbija moderne puhle predstave o znanosti, veri in človeški naravi, obenem pa preobraža in plemeniti razum in duha bralcev.

 

Je bistroumen priročnik za samopomoč, uvod v filozofijo, mitologijo in proučevanje uma ter praktičen, privlačen vodnik za boljše življenje. V knjigi Onkraj reda pa avtor raziskuje, kako se je mogoče izogniti nevarnostim, ki jih prinaša preveč varnosti in nadzora. Ker je to, kar razumemo, nezadostno (kot ugotovimo, ko gredo stvari, ki si jih prizadevamo nadzorovati, vseeno narobe), moramo ostati z eno nogo v redu, obenem pa z drugo previdno stopiti čez njegovo mejo. Spodbuja nas k uravnoteženju dveh temeljnih načel resničnosti – reda in kaosa –, saj je namreč preveč varnosti – nevarno. V tretji knjigi Jordana B. Petersona, ki je izšla v prevodu Niki Neubauer pri založbi Družina pa se avtor ukvarja z vprašanjem, zakaj so ljudje različnih kultur in obdobij oblikovali mite in pripovedi s podobno strukturo? Kaj nam ta podobnost pove o človeškem umu, morali in zgradbi sveta?

Avtor nam predstavlja provokativno hipotezo o povezavi med tem, kar nam sodobna nevropsihologija govori o možganih, in tem, kar že dolgo pripovedujejo rituali, miti in verske zgodbe. Vrhunsko delo, ki združuje nevropsihologijo, kognitivno znanost ter freudovski in jungovski pristop k mitologiji ter pripovedi, predstavlja bogato teorijo, ki kritičnemu sodobnemu umu omogoča dostop do modrosti in pomenu mita. Jordan B. Peterson (1962) se je po desetletjih prakse kliničnega psihologa in profesure na Harvardu ter Univerzi v Torontu profiliral kot eden najvplivnejših intelektualcev. Medijski prostor ga je opazil leta 2016, ko je javno kritiziral t. i. politično korektnost in se zavzel za zaščito svobode govora. Javno je namreč nasprotoval pravno predpisani rabi spolno nevtralnih zaimkov na Univerzi v Torontu. Zaradi razmišljanj, ki so pogosto v nasprotju z mainstreamom, mu je uspelo ustvariti izjemno širok krog sledilcev, ki ga redno spremljajo na socialnih omrežjih. Pravijo mu vodili glas liberalno-konservativne »tihe večine«. S.J.

Knjigo lahko naročite na POVEZAVI.