Mati v razgretem avtu umrlega dečka in njen partner pred sodišče

0
168
Simbolična fotografija (Foto: Freepik)

Na celjskem okrožnem sodišču bo prihodnji teden predobravnavni narok za mamo še ne dveletnega otroka, ki je umrl v razgretem avtomobilu, in njenega partnerja. Na mariborskem višjem sodišču pa bo pritožbena seja zoper sodbo Aljažu Verhovniku, ki ga je tamkajšnje okrožno sodišče zaradi poskusa uboja maja 2022 v Poljčanah obsodilo na pet let zapora.

 

Predobravnavni narok za mamo še ne dveletnega dečka, ki je umrl v razgretem avtomobilu, in njenega partnerja

Na celjskem okrožnem sodišču bo v ponedeljek predobravnavni narok za mamo še ne dveletnega dečka, ki je junija lani v Svetem Lovrencu pri Preboldu umrl v razgretem avtomobilu, in njenega partnerja.

Na naroku se bosta osumljena izrekla glede očitanega kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Tožilstvo jima sicer očita tudi povzročitve smrti iz malomarnosti, storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, vendar s spletne strani sodišča ni razvidno, ali je predobravnavni narok razpisan tudi za to kaznivo dejanje.

Še ne dve leti star deček je 20. junija lani umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja. Mati umrlega otroka ima sicer več otrok.

Obema osumljencema je celjska policija odvzela telesne tekočine zaradi preverjanja, ali sta bila med dogodkom pod vplivom prepovedanih drog. Za povzročitev smrti iz malomarnosti je zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih letih, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.

C. R., STA