NIJZ: Interes prodajalcev tobačnih izdelkov ne sme prevladati nad interesom zdravja otrok in mladostnikov

0
221
Vejp je škodljiv (Foto: Pixabay)

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) podpirajo predlog novele o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkih, o katerem bodo člani odbora DZ za zdravstvo razpravljali v torek. Interes prodajalcev tobačnih izdelkov ne sme nadvladati nad interesom zdravja otrok in mladostnikov, so z NIJZ poudarili na briefingu za novinarje.

 

Predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih, razen okusa tobaka, v elektronskih cigaretah pa vse arome, razen okusa tobaka in mentola. Prepoveduje dodatke v elektronskih cigaretah, denimo vitamine in poživila. Regulira tudi uporabo nikotinskih vrečk, ki so jih do sedaj lahko kupili tudi mladoletniki. Poleg tega ukinja kadilnice.

Specialistka javnega zdravja z NIJZ Helena Koprivnikar, ki je sodelovala pri pripravi predloga, je ocenila, da gre za pomembne ukrepe na področju javnega zdravja. Poudarila je, da so arome v elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih eden najbolj pogostih razlogov za poskušanje teh izdelkov, še posebno med mladimi. Ravno za otroke in mladostnike so ti izdelki v zadnjih desetletjih postali zanimivi. Toda izpostavila je, da so zdravju škodljivi: “Lahko imajo že kratkoročno resne učinke na zdravje.”

Pojasnila je, da lahko uporaba elektronskih cigaret vodi do epileptičnih napadov, akutnih poškodb pljuč in opeklin. Poleg tega zvišuje tveganje za bolezni srca in ožilja, dihal in rakava obolenja. “Uporabnik teh izdelkov je izpostavljen podobnim, pa tudi višjim ravnem nikotina, kot če bi kadil,” je dejala Koprivnikar.

Specialist splošne medicine Tomaž Čakš z NIJZ, ki je prav tako sodeloval pri pripravi predloga novele, je izpostavil, da lahko raba nikotina v adolescenci poveča tveganje za odvisnost od drugih drog. Poleg tega lahko škoduje delom možganov, ki nadzorujejo pozornost, učenje, razpoloženje in nadzor nad impulzi. “Vsakič, ko se ustvari nov spomin ali se nauči nova spretnost, se med možganskimi celicami vzpostavijo močnejše povezave ali sinapse. Možgani mladih gradijo sinapse hitreje kot možgani odraslih. Nikotin spreminja način tvorjenja teh sinaps,” je dejal.

Čakš se je odzval tudi na mnenje Združenja vejperjev Slovenije, kjer so v sporočilu za medije poudarili, da lahko uporaba elektronske cigarete pomaga pri zmanjševanju kajenja. Čakš je dejal, da je uporaba elektronskih cigaret škodljiva in primerna le izjemoma, denimo pri vzdrževanje hude nikotinske zasvojenosti. Ljudem, ki želijo opustiti kajenje, je svetoval individualne in skupinske delavnice, ki jih izvajajo izkušeni terapevti. Namesto elektronskih cigaret je priporočal uporabo izdelkov, ki so registrirani pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

Na NIJZ še menijo, da je treba iz predloga novele izključiti del, ki pri elektronskih cigaretah dovoljuje aromo mentola. “Menimo, da interes prodajalcev ne sme nadvladati nad interesom za zdravje otrok in mladostnikov,” je izpostavila Koprivnikar. Predlagajo še, da bi skrajšali prehodno obdobje ukinitve kadilnic s pet na eno leto, saj bi s tem prebivalce hitreje zaščitili pred tobačnim dimom iz okolja.

Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič je dejala, da v združenju podpirajo predlog novele. “Če smo včasih otroke preganjali v zadnji triadi, od 12. leta, ko so začenjali kajenje ali recimo pitje alkohola, potem danes ugotavljamo, da se to začne že pri osmih letih,” je poudarila.

Tudi predsednica Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Lara Romih predlog novele podpira. Strinjala se je, da je preprečevanje kajenja med otroki in mladostniki zelo težka naloga, da pa jo morajo začeti naslavljati predvsem z lastnim zgledom, pa tudi večjim ozaveščanjem, denimo prek vplivnežev na omrežjih, kot je TikTok.

C. R., STA