Po dveh letih se bodo šole v Peruju vendarle spet odprle

0
704
Lima, Peru (Foto: Wikipedia)

S šolskim letom, ki se bo začelo marca, bo južnoameriška država ponovno odprla šole za pouk v živo, sprva omejen na štiri ure na dan.

 

Ministrstvo za šolstvo je to nedeljo sporočilo, da bodo šole v Peruju meseca marca ponovno odprte. Zaradi pandemije covid-19 je bila velika večina perujskih šol zaprta dve leti.

Perú je ena najbolj zaostalih držav v latinski Ameriki pri ponovnem aktiviranju izobraževanja v živo. Medtem, ko so že nekaj časa odprta gledališča, restavracije, nogometni stadioni in kinodvorane, so šole edini prostori, ki so še vedno zaprti.

V skladu z odobrenim sanitarnim protokolom, bodo šole najprej odprle samo štiri ure na dan. Na podlagi epidemioloških razmer se bo čas pouka v živo postopoma podaljšal. Vsekakor je vlada določila, da kavarne, kioski in šolske menze ostajajo zaprte, ni pa razložila, kako bodo delovali socialni programi, ki so po šolah dnevno delili zajtrk več kot 4 milijonom otrok.

Vladno sporočilo o odprtju šol navaja, da bo na podeželskih območjih, kjer učenci včasih hodijo več ur do šole, »vsak učenec hrano, ki jo prinese od doma, zaužil na prostem in pri tem ohranjal medsebojno razdaljo dveh metrov.«

Učitelji morajo biti polno cepljeni in tako učitelji kot učenci bodo morali nositi ustrezno nameščene maske. Če se bo v razredu odkril sum ali potrjen primer covida, bo morala skupina pred nadaljevanjem pouka opraviti 14-dnevno karanteno.

Piše: Jože Jan

Vir: Deutsche Welle, Nemčija