Povprečni družini Golobovi letno vzeli več kot 2 tisoč evrov

0
217
Družina, vzgoja (Foto: Pixabay)

Iniciativa Družinska pobuda je izračunala, da bo zaradi škodljivih ukrepov vlade Roberta Goloba povprečna slovenska družina z dvema povprečnima plačama in dvema otrokoma v vrtcu prikrajšana za 2036 evrov na leto.

Plači staršev sta nižji zaradi višje dohodnine, družina prejema manj otroškega dodatka, vrtec se draži, napovedana je ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka.

V času vladanje aktualne koalicije in vlade je bilo sprejetih izjemno število ukrepov, ki povečujejo bremena vseh davkoplačevalcev, bremena družin pa še malo bolj, tako da se jim razpoložljiva sredstva že opazno zmanjšujejo, napovedujejo pa še nova in nova bremena, navajajo v Družinski pobudi.

Zato so starši, povezani v Družinsko pobudo, društvo za družini naklonjeno družbo, vladi in parlamentu poslali poziv, da nemudoma opustijo vse že napovedane dodatne obremenitve staršev in družin, saj bi te, če bi res bile sprejete, marsikatero družino lahko potisnile v težave. Naleteli so seveda na gluha ušesa.

Čim bolje izkoristite davčne olajšave za otroke

Poskrbite za čim boljši izkoristek davčnih olajšav za otroke. Če želite, da bo najboljši izkoristek upoštevan že pri informativnem izračunu, morate najboljši način ugotoviti do 5. februarja in po potrebi na FURS vložiti vlogo za ta namen.

V Družinski pobudi so tudi letos pripravili Excel obrazec, ki je prilagojen prav za izračun najboljšega načina uveljavljanja davčnih olajšav za otroke. Lahko si ga prenesete tukaj.

Preverite, koliko več davka plačate zaradi sprememb, ki jih je uvedla Golobova vlada

V letošnji obrazec so dodali še primerjavo dohodnine, ki jo moramo plačati pod levo Golobovo vlado, z dohodnino, ki bi jo morali plačati, če bi še vedno veljal zakon, ki ga je sprejela prejšnja desno sredinska vlada. Tako si bo vsak lahko prav za svoje dohodke natančno izračunal, koliko več davka mora plačati zaradi sprememb, ki jih je uvedla Golobova vlada. Številke niso zanemarljive, saj pri povprečni plači znašajo več kot 220 EUR letno, pri višjih dohodkih pa še precej več.

Vlada je že objavila tudi podatke za odmero dohodnine za leto 2024, ki kažejo, da bo svoj davčni vijak letos privila še bolj, saj ni niti lestvice za odmero dohodnine niti davčnih olajšav niti malo uskladila z inflacijo.

Po zakonu, ki ga je sprejela prejšnja desna vlada, bi se letos splošna olajšava zvišala na 6.500 evrov (Svoboda jo še naprej drži pri 5.000 evrih), lestvica za odmero dohodnine in davčne olajšave pa bi se uskladile s celotno višino inflacije v letu 2023 (6,9%).

Da boste lahko videli, kako se bo razlika med obdavčitvijo po Golobovo in obdavčitvijo po prejšnji desno sredinski vladi povečala v tem letu, so pravili še obrazec za izračun dohodnine za leto 2024. Vanj vnesite svoje dohodke iz leta 2023 in poglejte, koliko več davka plačujete pod aktualno vlado. Pri povprečni plači za leto 2023 bo letos razlika že približno 550 evrov letno. Obrazec za izračun dohodnine za leto 2024 si lahko prenesete tukaj.

Vir in več: Družinska pobuda