Slovenski študenti se bodo v v finalu potegovali za pripravo zajtrka v vesolju

0
271
Hrana v vesolju / simbolična fotografija (Foto: Pixabay)

Študenti z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se kot edina evropska šola uvrstili med deseterico izbranih v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge. Študenti so pripravili zajtrk z ješprenjem, suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Jed zmagovalne ekipe bodo v vesoljski agenciji Nasa vključili v prehrano astronavtov.

 

Dol pri Ljubljani, Reaktorski center Podgorica.
Srečanje pred začetkom Dnevov Jožefa Stefana (18. do 23. 3.) s pokušino astronavtskega zajtrka in ogledom reaktorja, predstavili so tudi dejavnost izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo.
Astronavtski zajtrk. (Foto: STA)

Tema letošnjega tekmovanja je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave. Poleg teme so bile s strani organizatorja tekmovanja, ameriške vesoljske agencije Nasa, dodane še prehranske zahteve, ki so jih tekmovalci s sestavo jedi morali zagotoviti, so pojasnili na današnji predstavitvi zajtrka.

Ekipa, ki je na tekmovanje poslala slovenski vesoljski zajtrk, je sestavljena iz dveh študentov živilstva in prehrane Anžeta Jarca in Marka Jeraja pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter dveh študentov gostinstva in turizma Hane Wolf in Aljaža Ritmaniča pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka.

Dol pri Ljubljani, Reaktorski center Podgorica.
Srečanje pred začetkom Dnevov Jožefa Stefana (18. do 23. 3.) s pokušino astronavtskega zajtrka in ogledom reaktorja, predstavili so tudi dejavnost izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo.
(Foto: STA)

“Omejeno smo imeli energijsko vrednost maščobe, od tega tudi nasičene maščobe, natrij in pa prehranske vlaknine. Lahko bi se pohvalil, da naša jed vsebuje le dobre maščobe, ki smo jih pridobili z oljčnim oljem in orehi. Natrij smo nadomestili z začimbami kot so česen, čebula, timijan, peteršilj, pastinak, majaron, lovorov list, orehi in krhlji suhe hruške. Prehranske vlaknine pa smo dobili iz ješprenja, fižola, čičerike, korenja in korena peteršilja,” je na današnji predstavitvi zajtrka pojasnil Jeraj.

Od organizatorja tekmovanja so na Biotehniškem izobraževalnem centru (BIC) Ljubljana dobili navodila, katerih živil ne smejo uporabiti v jedi. Prepovedane sestavine so bile surovo meso, morski sadeži, jajce in alkohol, prav tako pa so jim predlagali, da naj ne uporabijo kruha in krušnih izdelkov, ker jih je tehnološko težko pripraviti za uživanje v mikro gravitacijskem okolju.

“Mislili smo tudi na same astronavte, ki so iz različnih držav in različnih verstev, zato smo se izognili svinjini in jed pripravili z dimljenim tofujem. Šli smo tudi korak dalje in našo jed poskusno liofilizirali, to pomeni, da smo jo zamrznili in dehidrirali, saj smo želeli preizkusiti, kako jed dejansko zgleda v vesolju,” je pojasnil Molk.

Študentje BIC Ljubljana v Huston na finalno tekmovanje, ki bo potekalo 17. aprila, odhajajo kot edina evropska šola. Preostale šole, ki so se uvrstile na tekmovanje, namreč prihajajo iz Združenih držav Amerike.

C. R., STA