Univerza v Ljubljani v 2024 vstopa s prenovljeno celostno grafično podobo

0
190
(Foto: STA)

Univerza v Ljubljani je v leto 2024 vstopila s prenovljeno celostno grafično podobo, ki jo je junija 2023 po izboru na javnem natečaju potrdil Senat UL. Podoba ohranja tri dosedanje gradnike vizualne identitete, in sicer slikovni znak deželnega dvorca, rdečo barvo in črkovni zapis, vendar tako, da poveča njihovo prepoznavnost in vsestranskost uporabe. Hkrati na izviren način z likovno čistostjo modernizira znak, ki simbolizira sodobno univerzo s tradicijo. Proces implementacije nove celostne grafične podobe, ki se spreminja po 22 letih, bo trajal predvidoma dve leti, v prenovo podobe pa je vključenih vseh 26 članic – 23 fakultet in 3 akademije – Univerze v Ljubljani.

“Celostna podoba daje tudi ustanovam, kot so univerze, zunanjo, v javnosti prepoznavno podobo. Na Univerzi v Ljubljani smo se odločili prenoviti svojo celostno podobo, vendar smo kot tradicionalna ustanova pri prenovi ostali zvesti svojim prepoznavnim atributom, barvi in podobi Deželnega dvorca, v katerem Univerza v Ljubljani domuje že vse od ustanovitve leta 1919. Verjamem, da bomo z novo, prenovljeno celostno podobo ostali prepoznavni kot tradicionalna ustanova, ki pa se ne boji novega in je pripravljena tudi danes dejavno sodelovati pri spreminjanju sveta z izobraževanjem mladih in odkrivanjem novega ter s tem prispevati k izboljševanju življenja vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije, Evrope in našega planeta,” je ob prenovi podobe povedal prof. dr. Gregor Majdič.

Avtorji nove podobe so Špela PfeiferMartin KoširIgor Savič in Mitja Jereb iz agencije PM, poslovni mediji, d. o. o. Za primarno črkovno družino nove grafične podobe je izbrana črkovna družina Univerza Sans. Pisava je sodoben in svež hibrid med geometrijskim in humanističnim sans-serifom s svojstvenim slogom, na katerega je vplivala kombinacija slovenske avantgarde z nekaterimi prepoznavnimi oblikami slovenske tipografske tradicije. Avtorica črkovne družine je Alja Herlah, zanjo pa je leta 2022 prejela nagrado na Brumnovem bienalu.

UL