V Avstriji in Nemčiji samotestiranje učencev na Covid-19 poteka brez nasprotovanja

0
890
(Foto: Epa Efe /Juan Carlos Hidalgo)

V Avstriji učenci obvezno samotestiranje na novi koronavirus opravijo tudi v šoli in s tem ni težav niti pri najmlajših. Prav tako ni večjega odpora med starši, pravijo. Tisti, ki zavračajo testiranje, se morajo šolati od doma. Podobno je v Nemčiji, kjer so samotestiranje učencev v šoli prav tako uvedli že med prejšnjim šolskim letom.

Kot je povedal ravnatelj Ljudske šole Šmihel pri Pliberku Danilo Katz, učenci v Avstriji obvezno testiranje sami opravijo trikrat tedensko v šoli. Ob ponedeljkih in petkih gre za hitre antigenske teste, ob torkih pa PCR-teste s posebno tekočino, s katero si izpirajo usta. Šola vzorce PCR-testov pošlje v laboratorij in naslednji dan dobi rezultate po elektronski pošti.

“Otroci to brez težav opravljajo in tudi s strani staršev in pri nas je sprejemanje tega zelo dobro. Tako je vse šolsko leto, tudi na začetku nismo imeli kakšnih težav,” je pojasnil Katz. Šmihelsko šolo sicer obiskujejo otroci, stari od šest do 10 let, skupaj imajo sto učencev.

“Tudi že šest let stari otroci v prvem razredu pri nas to zlahka opravijo sami. Zjutraj to traja dve do tri minute. Ko imamo testiranje, otroci to naredijo čisto sami. Učiteljice jim teste razdelijo, otroci se sami testirajo, nato se preverijo rezultati, s tem pa je stvar opravljena,” je povedal ravnatelj.

“Pri nas takega upora, kot ga poznamo iz Slovenije, ni. Domnevam, da pri nas malo bolj zaupajo politikom in medicini,” je dejal Katz. Kot je dodal, pa redno sodelujejo in komunicirajo s starši, kar pripomore k temu, da vse teče brez težav. Starši se zavedajo, da je to edina možnost, je pojasnil.

Če testiranja ne dovolijo, pa morajo starši otroka odjaviti od pouka in sami poskrbeti za šolanje, otroci pa ob koncu šolskega leta opraviti ustrezne eksterne teste. A takšnega primera na njihovi šoli nimajo, je povedal Katz. Tudi v drugih ljudskih šolah po njegovih informacijah skorajda ni takšnih odjav.

Jih je pa nekaj v srednjih šolah, ki jih obiskujejo otroci, stari od 10 do 14 let. Tudi teh pa je po besedah Katza vse manj, saj so starši ugotovili, da testiranje otrokom ne povzroča večjih težav in da imajo več težav, če jih morajo sami doma šolati in se pripravljati na eksterno preverjanje znanja.

Maske nosijo samo na hodnikih, v razredih pa ne. Doslej pri testiranju v ljudski šoli v Šmihelu niso zabeležili še nobenega pozitivnega primera. Kot je dodal, imajo z negativnim izvidom na podlagi teh testov otroci tudi dostop do vseh ostalih dejavnosti, od obiska restavracij naprej.

Da je testiranje otrok v Avstriji zelo dobro urejeno in praktično ni staršev, ki bi se temu upirali, je za STA navedel tudi Štefan Vospernik, ki živi na Dunaju in ima tri hčerke v dveh šolah. Najmlajša obiskuje ljudsko šolo, starejši dve pa gimnazijo, sistem pa je nekoliko drugačen na gimnazijah kot na ljudskih šolah.

V gimnazijah se dijaki testirajo doma s sistemom “Alles gurgelt”. Testirati se morajo ob ponedeljkih in sredah, izvide učitelji preverjajo naslednji dan. Vsak otrok je na začetku šolskega leta dobil osebno kodo QR za vnos v aplikacijo “Alles gurgelt”, tako da so izvidi učiteljem na razpolago. “Uvedba tega sistema sicer ni bila brezhibna, ampak po nekaj dneh je vse tako delovalo, kot so si zamislili,” je povedal Vospernik.

Prebolelim in cepljenim praviloma ni treba opravljati testov, a se po šolah to nekoliko razlikuje. Denimo na šoli najstarejše hčerke se morajo testirati tudi preboleli in cepljeni vsaj enkrat tedensko. “Tako da je pri nas trenutno tako: najmlajša se testira v šoli, srednjo testiramo trikrat tedensko doma, najstarejšo pa enkrat tedensko,” je povzel.

Sicer pa na Dunaju že od poletja velja pravilo PCT za vse otroke, starejše od šest let, medtem ko v ostalem delu Avstrije po njegovih podatkih to velja od 12. leta naprej.

Tudi v Nemčiji so testiranje učencev v šoli uvedli že med prejšnjim šolskim letom. Kot je za STA povedala Barbara Zimic, ki živi v Frankfurtu, nimajo slabih izkušenj. Njena osemletna hči se testira v šoli in, kot pravi, so izkušnje s tem zelo dobre.

“Super je organizirano, otroci se že od prvega razreda sami testirajo v razredih,” je pojasnila. Pred uvedbo so jim pokazali video predstavitev in testiranje so zelo hitro osvojili, je pojasnila.

Testiranje učencev v Nemčiji poteka od dva- do trikrat tedensko, odvisno od ureditve v posamezni zvezni deželi. Dežurni razredu razdelijo teste, otroci jih opravijo, nato pa učitelj vnese rezultate v posebno knjižico, ki jo ima vsak otrok. Negativen izvid tako kot v Avstriji velja kot izpolnjevanje pogoja PCT povsod, kjer morajo tudi otroci izpolnjevati ta pogoj, npr. za v restavracijo ali živalski vrt.

Sogovornica ne pozna nikogar, ki bi glede samotestiranja otrok protestiral, niti med starši niti med otroki njihove šole. Tudi na splošno nima informacij o kakšnem posebnem odporu. Malo več je bilo v Nemčiji nasprotovanja nošenju mask, a tudi tega zelo malo, na njihovi šoli ne. Trenutno so v šolah maske pri njih obvezne, razen ko otroci sedijo za mizo.

“Vsem nam je cilj, da so otroci normalno v šoli. To, kako sprejemajo stvari otroci, je v veliki meri odvisno od tega, kako to sprejemajo starši. Vse skušamo predstaviti skozi igro – da se je potrebno držati pravil in to je to. Ne predstaviti, da gre za katastrofo, da je vse grozno,” je še dejala Barbara Zimic.

Piše: P.T., STA