V Avstriji v času zaprtja javnega življenja šole ostajajo odprte, a starši opravičijo odsotnost otrok, če se tako odločijo

0
642
Avstrija, Dunaj. Lockdown. (Foto: Xinhua / STA)

V Avstriji od 22. do 12. decembra, z izjemo Zgornje Avstrije do 17. decembra, velja zaprtje javnega življenja. Šole so iz tega izvzete. Pouk ob obvezni nošnji zaščitne maske in obveznem testiranju na okužbo z novim koronavirusom poteka po urniku. Pouka na daljavo v organizirani obliki na avstrijskih šolah tokrat ni.

Kdor se šolanja ne želi udeležiti, potrebuje opravičilo staršev. Končna odločitev je tako v njihovih rokah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Direktorji in predstavniki učiteljev so zaradi tega že pozvali, da bi šolam dali možnost, da se lahko same odločijo, ali bodo zaprle razrede in prešle na izobraževanje na daljavo neposredno na lokaciji šole. Medtem nekateri starši že poudarjajo, da jih obremenjuje odločitev, ali naj otroka pošljejo v šolo ali ne.

Številni že zastavljajo vprašanja, kako je s šolskimi nalogami in testi, kako je s pomočjo pri posamezni snovi tistim, ki so ostali doma. Avstrijsko ministrstvo za šolstvo je izdalo zelo prilagodljiva priporočila, na primer, “če je le mogoče”, naj ne bo testov in šolskih nalog, pouk posameznih predmetov naj bo “prilagojen okoliščinam”. Kdor ne sodeluje pri pouku v šoli, “mora dobiti naloge za učenje in domače naloge”, učitelji pa morajo biti na voljo za odgovore na vprašanja, “če je to izvedljivo”.

Po besedah enega od ravnateljev avstrijskih šol gre za “nerazumno odločitev” za starše in jim priporoča, naj se njihovi otroci “zaenkrat” udeležijo pouka v živo, drugi se odločno izogibajo kakršnim koli priporočilom staršem.

Večina šol naj bi sicer pripravila “pakete za učenje in domače naloge”, kar se nanaša predvsem na podatke o poglavjih ali primerih v knjigah, ki so načrtovane ali dokončane za obdobje zaprtja. Učitelji poleg tega lahko pouk prenašajo v živo, vendar jih temu nihče in nič ne obvezuje. Praktično vse avstrijske šole izpostavljajo, da je učenje na daljavo za tiste, ki so ostali doma, v osnovi nemogoče, saj je trenutno predvideno običajno izobraževanje v učilnicah, za kar so potrebni tudi vsi učitelji.

Sindikati učiteljev so se načeloma že zavzeli, da šole ostanejo odprte. Hkrati so zahtevali, da mora biti popoln prehod na učenje na daljavo mogoč tudi na šolski ravni. Prav tako podpirajo pogostejše testiranje na okužbo z novim koronavirusom s testi PCR.

Prvi dan zaprtja javnega življenja je bilo danes v avstrijskih šolah po prvih podatkih prisotnih pri pouku v učilnicah približno 75 odstotkov učencev. V sedmih zveznih deželah so bile po podatkih avstrijskega ministrstva za izobraževanje prisotne tri četrtine otrok in dijakov. V Zgornji Avstriji in na Solnograškem, kjer so epidemiološke razmere trenutno najslabše, je bilo med 60 in 70 odstotkov oziroma 60 odstotkov otrok in dijakov.

V številnih avstrijskih zveznih deželah je bilo danes manj otrok v ljudskih šolah, medtem ko jih je bilo v srednjih šolah nadpovprečno veliko. Ob prejšnjih zaprtjih javnega življenja v Avstriji je bilo ravno obratno. Tokratna sprememba je verjetno posledica tega, da je starejšim dijakom že na voljo cepljenje proti covidu-19, še navaja APA.

Avstrijski znanstveniki in šolniki so se sicer danes v ločenih odprtih pismih zavzeli, da bi šole in fakultete takoj zaprli in za dva tedne prešli na izobraževanja na daljavo.

Piše: P.T. / STA