V nebo vpijoč vojni zločin: Rusija se pripravlja na deportacijo 40.000 ukrajinskih otrok iz okupiranih delov Ukrajine

0
200
Vojna v Ukrajini (Foto: Pixabay)

Po podatkih Inštituta za vojne študije (ISW) bodo ruske oblasti poleti okrepile deportacije ukrajinskih otrok na svoje ozemlje, s čimer bodo okrepile ta element genocida v Ukrajini. 

Vodja tako imenovane Luganske ljudske republike Leonid Pasečnik je 27. maja napovedal, da bodo ruski zvezni subjekti (regije, ki so sestavni deli Ruske federacije) v letu 2024 „gostili“ več kot 12 000 otrok iz okupirane Luganske regije in da bo ruski program „Koristne počitnice“ financiral potovanje za 40.000 otrok iz vseh delov okupirane Ukrajine. Ti bodo domnevno obiskali Rusijo in se udeležili poletnih taborov in izobraževalnih dejavnosti. Po navedbah Pasečnika se poletni otroški tabori na okupiranem Krimu in po vsej Rusiji pripravljajo, da bodo poleti „gostili“ po več kot 600 otrok iz okupirane Ukrajine, vključno s poletnim taborom Okean v Vladivostoku v Primorski pokrajini, ki je bližje Aljaski kot Ukrajini.

Tudi okupacijsko ministrstvo za delo v regiji Herson je napovedalo, da bodo otroci iz okupiranega dela te regije odšli v taborišče Okean, kjer bodo sodelovali v „izobraževalnem, športnem in kulturnem programu“. Okupacijski senator Andrij Alekseenko je dejal, da se bo 575 otrok udeležilo tritedenskih poletnih taborov na zasedenem Krimu in v ruski republiki Adygeji.

Ministrstvo za izobraževanje in znanost LNR je tudi sporočilo, da se bo nedoločeno število najstnikov iz okupirane Luganske regije udeležilo vojaško-patriotskega športnega tabora v taborišču Avangard v ruski regiji Volgograd. Tam se bodo učili vojaškega inženirstva, taktike, gašenja požarov, padalstva, komunikacij, osnov nacionalne varnosti, upravljanja z droni in taktične medicine.

Programi rusifikacije in prevzgoje

Kljub prizadevanjem Rusije, da bi poletne tabore za ukrajinske otroke prikazala kot začasne rekreacijske in izobraževalne dejavnosti, so ti tabori temeljni del njene kampanje za deportacijo Ukrajincev. Analitiki opozarjajo, da je prisilno premeščanje otrok iz ene skupine v drugo priznano dejanje genocida. Ukrajinski otroci, ki so bili deportirani v Rusijo na takšne „počitnice“ ali „poletne tabore“, se namreč soočajo s programi rusifikacije, katerih namen je izolirati jih od njihovih ukrajinskih družin, jezika, kulture in zgodovine.

Ruske oblasti bodo pod krinko poletnih počitnic verjetno okrepile deportacije skozi vse poletje, vendar so ti programi genocid nad ukrajinskim narodom, kljub ruskim prizadevanjem, da bi jih prikrili kot začasne in pozitivne izobraževalne priložnosti.

Deportacije ukrajinskih otrok

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je konec lanskega leta opozoril, da je prisilna deportacija eden najbolj ciničnih zločinov te vojne. Po njegovih besedah otrok ne odvzemajo le z okupiranega ukrajinskega ozemlja, ampak Rusija namerno poskuša uničiti vsako povezavo otrok z domovino, njihovimi sorodniki in prijatelji.

Prevzgoja za janičerje

Konec marca so poročali, da je Ruska federacija vzpostavila obsežen sistem „militarizacije“ ukradenih ukrajinskih otrok in jih pripravlja na vojno, tudi na sodelovanje v nadaljnji agresiji na Ukrajino. Odvzetim ukrajinskim otrokom so spremenili rojstne liste. To pomeni, da postanejo državljani Ruske federacije, jih predajo v nezakonito posvojitev, nato pa je takega otroka preprosto nemogoče najti.

Po podatkih Združenih narodov je Rusija v času obsežne invazije deportirala 2,8 milijona Ukrajincev.

C.R., UNIAN, ISW