V Odmevih Luke Svetine: Zakonski predlog Nike Kovač glede brezplačnih kosil za osnovnošolce bo šolam povzročil ogromno težav, pravi Pečan!

0
382
Nika z Inštituta 8. marec je gostovala v Odmevih. (Foto vir: Zajem zaslona, RTVS)

Včeraj je bil za Niko Kovač težak dan. Pred koncem dneva je namreč gostovala v Odmevih. Pa kaj, porečete, saj je bila že velikokrat na televiziji. A tokrat je bilo drugače. Nika Kovač se je pred odhodom v “hram neodvisnosti in objektivnosti”, kjer o tem, kaj je resnica, sodijo razne Šetinc Paškove in Berganti, potožila na socialnih medijih. Bila je zaskrbljena. Oddajo je namreč vodil Luka Svetina, nekdanji novinar Nove24tv. Pričakovala je napad, da jo bo novinar prekinil. Zgodilo se ni nič od tega. Je pa namesto tega sama napadla, nato pa se skupaj s propagandisti iz RTV hotela predstaviti kot žrtev. Je ob tem hotela preusmeriti pozornost z dejstva, da je predlog njene organizacije povsem neusklajen s šolami? 

“Danes dopoldan sem dobila klic z informativnega programa RTV, v katerem so me povabili v Odmeve. “Govorili boste o šolskih kosilih,” je rekel glas na drugi strani slušalke. Pogovor bo vodil Svetina,” je zapisala na Twitterjevem profilu Inštituta 8. marec. Sledilo je nekaj zapisov na temo naše televizije. Zaključila je z mislijo: “Tu smo, da zaščitimo drug drugega.” Potem se je odpravila na Kolodvorsko 2, kjer so jo pričakovale kamere in gledalci.

Če ne bi bilo zgoraj omenjenega konteksta, bi se včeraj odvili povsem običajni Odmevi. Na eni strani je bila pobudnica peticije za brezplačna šolska kosila, na drugi strani pa predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan. Nika Kovač je debato začela tako, da ni odgovorila na novinarjevo vprašanje, temveč je pogledala v kamero očitno usklajeno z režiserjem oddaje in zdrdrala doma naučen tekst o podpori propagandistom iz RTV, ki se želijo slovenski javnosti predstaviti kot neodvisni in neobjektivni novinarji. V resnici niso ne eno in ne drugo, tako kot to ni Nika Kovač, ampak o tem je bilo prelitega že veliko črnila.

Začela se je dejanska debata o predlogu zakona, ki bi vsem otrokom v šolah omogočil brezplačno prehrano. Saj veste, gre za skoraj identični predlog, ki ga je uvedla prva Janševa vlada in ga je nato vlada Boruta Pahorja ukinila. Gre tudi za skoraj isti predlog, ki ga je po nastopu vlade Roberta Goloba predlagala stranka SDS, a ga je vladajoča koalicija odbila iz politikantskih razlogov, zato da bi ga lahko sprejela iz rok Inštituta 8. marec.

Predsednik zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Gregor Pečan. (Foto: zajem zaslona/RTV)

Neusklajen predlog zakona

Dejanska debata o zakonskem predlogu je sicer razkrila, da je zakonski predlog povsem neusklajen s ključnimi deležniki izobraževalnega procesa. Šolami! Kar ena tretjina osnovnih šol enostavno nima kapacitet, da bi njihov predlog uresničili. Nekatere šole nimajo primernih prostor, imajo pa potrebno opremo. Nekaj jih nima ustrezne opreme, imajo pa prostore. Velika večina teh, ki zakonskega predloga ne morejo izvesti, pa nima ne ustrezne opreme kot tudi ne ustreznih prostorov.

“To bo povzročilo šolam zelo zelo veliko težav,” je dejal Pečan, saj bo za dejansko izvedbo zakona potrebno veliko novih zaposlitev v kuhinjah, zaradi česar se je predstavnik ravnateljev vprašal: “Kje za vraga jih bomo dobili? Samo na moji šolo smo v preteklem letu petkrat ponavljali razpis za kuharja, da smo potem končno dobili enega, da smo lahko popolnili sliko.” Zaključil je, da bodo s predlogom zakona še velike težave. Spomnimo, ena bistvenih razlik med zakonom, ki ga je predlagal Inštitut 8. marec, in tem, ki ga je predlagala SDS, je v tem, da je zakonski predlog slednje omogočal tudi zasebnim ponudnikom prehrane, da nadomestijo manjkajoče kapacitete v šolah. Inštitut 8. marec, predvsem pa stranka Levica, sta zakonski predlog zavrnila ravno na podlagi tega, saj jih je motilo, da bi se v sistem šolske prehrane vključili tudi zasebni ponudniki.
Pod črto, zakonski predlog, ki ga je predlagala SDS in ga je vlada Roberta Goloba odbila, bi šole lahko izvedle ravno zaradi določil, v katerih se je razlikoval od predloga zakona, ki ga sedaj predlaga 8. marec. Zakonski predlog slednjega, ki pa ga šole ne morejo izvesti, pa naj bi imel zagotovljeno podporo vlade Roberta Goloba. Naj razume, kdor more!
Sicer Pečan in Kovačeva nista vedela, kako bi drug drugega obsevala s komplimenti in se hkrati ne strinjala o bistvenih določilih zakona. Šlo je le za ideološka prijatelja, ki nista hotela, da bi v oddaji izpadlo, kakor da se je glasni konsenz znotraj strankarske in ideološke levice, da mora na RTV in tudi v politiki vladati enoumje, prelomil. Ne glede na to, da je imel Pečan skoraj diametralno nasprotno prepričanje od Nike Kovač.

Apel Niki Kovač

Ob temeljitem ogledu prispevka je vendarle treba povedati še naslednje. Politična stran, katere orodje je Nika Kovač, je v nekaj desetletjih slovenske samostojnosti svoje politične nasprotnike razžalila, dehumanizirala, se iz njih brezkompromisno norčevala, o njih nepošteno poročala, jih izigrala v neštetih intervjujih, o njih lagala, pred osamosvojitvijo pa nadzorovala s tajnimi službami, zapirala v zapor zaradi oporečnosti in v svoji genezi masovno klala na najbolj zverinski način. To je stran, ki jo Nika zastopa, a se je včeraj kljub temu hotela predstaviti kot žrtev. Ni ji uspelo. Tretma, ki ga je bila deležna, je bil korekten in veliko nežnejši, kot si ga lahko katerikoli predstavnik nasprotne strani obeta na javni RTV, ki bi morala vse obravnavati enako. Če že, je prejela zaušnico od tistih, ki jih njen zakonski predlog naslavlja. Šol. Si predstavljate, kakšen bi bil intervju na javni RTV, če bi SDS v zakonsko proceduro vložila tako nedorečen zakonski predlog? En teden bi govorili samo o tem.

Gal Kovač / Nova24TV.si