V sredo zaradi stavke bodo šolske klopi samevale, stavka učiteljev pa nima podpore javnosti

0
650
Stavka učiteljev je neupravičena in ne bo plačana. (Foto: Tamino Petelinšek / STA)

V sredo bo v Sloveniji potekala stavka učiteljev, za katero je vlada že sporočila, da je v sedanjih razmerah neupravičena. In po zadnjih podatkih je tudi slovenska javnost ne podpira.  

Število otrok na zaposlenega v izobraževanju je v zadnjih 20ih letih padlo in je znašalo leta 2020 manj kot 6 otrok na zaposlenega, pa tudi plače zaposlenih so se v zadnjih letih povišale. Poleg tega se je vlada med pandemijo covida-19 zelo izkazala in šolstvu zagotovila veliko pomoč skozi interventne ukrepe, težke več kot 70 milijonov evrov, vrtci, osnovne šole in glasbene šole  pa so od oktobra 2020 do junija 2021 iz izplačil dodatkov zaradi epidemije prejeli skupaj še nekaj več kot 149 milijonov evrov. Vlada je omogočila tudi lažje zaposlovanje za določen čas in vključevanje študentov v pedagoški proces z namenom nadomeščanj, ter za to namenila še dodatna sredstva. V času sedanje vlade se je našel tudi denar za številne nove vrtce in šole oziroma prizidke k obstoječim šolam in vrtcem.

Zato je stavka v predvolilnem času milo rečeno nehvaležnost, v resnici pa želja sindikata, da bi očrnil vlado.

Vse pa kaže, da tudi javnost te stavke ne podpira – tako je pokazala raziskava Mediane, ki pravi, da stavko učiteljev podpira le 37,5% vprašanih.

(Foto: Printscreen / rtvslo)

 

J.S.