VABILO – danes ob 11.00: Predavanje o Prof. Dr. Alešu Strojniku, iznajditelju rasterskega presevnega elektronskega mikroskopa

0
525
Prof. Dr. Aleš Strojnik, eden največjih slovenskih znanstvenikov 20. stoletja. ( Foto: osebni arhiv M.S.)

Slovenska znanstvenica, ki živi in dela v ZDA, Prof. Dr. Marija Strojnik, vabi na predavanje o Prof. Dr. Alešu Strojniku,  enem največjih slovenskih znanstvenikov 20. stoletja in njegovem delu. Predavanje bo potekalo danes ob 11.00 na Slovenskem festivalu znanosti.

Poslušati ga bo mogoče tudi na YOUTUBU na tej POVEZAVI.

Prof. Dr. Marija Strojnik nam je skupaj z vabilom posredovala tudi naslednje besedilo:

Prvi svetlobni mikroskop je bil zgrajen v 16. stoletju. Leta 1665 je Hooke je objavil delo »Micrographia«, presenetljivo zbirko ilustracij na bakrenih ploščah – predmetov, ki jih je opazoval s svojim sestavljenim svetlobnim mikroskopom. Ta nam je dovolil pogledati v naravo rastlin in živali, da so namreč zgrajene iz celic.

Moderni svetlobni mikroskop uporablja digitalno povezavo, izboljševanje slike in rastersko tvorjenje slike v konfokalni izvedbi s pomočjo laserja. Še večjo povečavo pa pridobi preslikovalni elektronski mikroskop, kjer vidno svetlobo nadomestimo s hitrimi elektroni. S tem se izboljša ločiljivost instrumenta. Ta mikroskop nam je dal slike bakterij in njihovih notranjih organov.

Ljubljanski elektronski mikroskop (LEM5), ki ga je osnoval in zgradil Prof. Dr. Aleš Strojnik, na razstavi v Tehniškem Muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. (Foto Osebni arhiv M.S.

Še večji napredek pri slikanju majhnih, mikroskopskih objektov pa doseže rasterski presevni elektronski mikroskop. Slovenski znanstvenik Aleš Strojnik je iznajditelj te naprave. Zgradil je prvi presevni, rasterski elektronski mikroskop s pospeševalno napetostjo pol miliona voltov (0,5 MV).Tudi moderni, tako-imenovani kriogenični elektronski mikroskop, je po obliki rasterski presevni elektronski mikroskop, samo da se vzorci za vložitev in pregled pripravijo s pomočjo postopkov pri kriogenskih temperaturah. Na tridimenzionalnih bioloških vzorcih skušamo ugotoviti funkcije proteinskih izrastkov in njihovo 3-dmenzionalno strukturo.

Slika bolhe iz Cookove kolekcije bakrenih plošč s slikami svetlobnega mikroskopa.
Levo: slika kromatinskega vlakna, narejena s kriogenskim elektronskim mikroskopom. Sredina: model kromatinskega vlakna. Desno: izboljšava slike z digitalnimi računalniškimi metodami.

C.R.