Vesel Božič: Žive jaslice v Postojnski jami

0
269
(Foto: K. K.)

Na največjem podzemnem odru na svetu v teh dneh uprizarjajo že 33. Žive jaslice v Postojnski jami. Največji božično-novoletni spektakel v Sloveniji obiskovalce navdušuje od danes do 30. decembra.

 

Gre za ogled predstave Živih jaslic s kar 18 biblijskimi prizori, ki so postavljeni vzdolž 5-kilometrov čudovitih podzemnih dvoran in poti Postojnske jame, vožnjo z legendarnim jamskim vlakcem, ogled klasične Postojnske jame, človeške ribicekoncertnih in inštrumentalnih nastopov, spremljevalni program ter kar 50 % popust za ogled vseh ostalih atrakcij v Parku, vključno s Predjamskim gradom, Expom in Vivarijem. Ogled Živih jaslic v Postojnski jami traja 90 minut in je vključno s spremljevalnim programom na promenadi pred vhodom v Postojnsko jamo zanimiv in primeren tudi za družine z majhnimi otroki.

Pevska zasedba

Letos se Živih jaslicah v Postojnski jami nastopa vrhunska mednarodna pevska zasedba, saj obiskovalce navdušujejo pevci iz Italije in domači, med katerimi še posebej izstopa pevka Raiven, ki bo Slovenijo zastopala na tekmovanju za Pesem Evrovizije 2024»Nekaj posebnega je preživljati božično-novoletni čas kot del Živih jaslic v Postojnski jami, kar sem spoznala že lani,« je povedala Ravien. »Letos bo to obdobje še bolj vznemirljivo, ker se spogledujem z evrovizijskim letom, ki je pred mano.«

V veličastnem prizoru Marijinega oznanjenja na vrhu Velike gore v Postojnski jami ima Raiven vlogo nadangela Gabriela, poja pa skladbo Ave Maria. (Foto: K. K.)

Iz italijanskih Dolomitov prihaja operni pevec Ivan Defabiani, ki stopa ob bok slovitemu Joseju Carrerasu. Preživljanje božiča v snegu je zamenjal za praznovanje v največji turistični jami v Evropi, kjer goste pozdravi s skladbo The Lord’s prayer ali Gospodova molitev.

Izjemno čustveno gostje doživljajo prizor Jezusovega rojstva, kjer se nas z milimi glasi dotaknejo mladi talenti v izvedbi Svete noči/Silent Night. Gre za nastop treh odličnih mladih solistk, 11-letnih Marte Gargiulo (Neapelj, Italija) in Anabele Kosanović, ter 15-letne Rebeke Stanovnik. »Postojnska jama je veličastna katedrala in peti v njej je neizmeren privilegij in izziv,« pa svoje sodelovanje opisuje izjemna Urška Kastelic, ki na Živih jaslicah nastopa že četrto leto, tokrat v Koncertni dvorani z veličastno You raise me up.Kar 100 nastopajočih

Na največji božični spektakel se v Parku Postojnska jama pripravljajo celo leto, intenzivneje pa od avgusta. Pomemben je namreč vsak detajl. Poleg številnih pevskih in inštrumentalnih nastopov (harfa, violini, violončelo, trobenta, tolkala), dogodek sestavljajo tudi plesne točke, načrtovanje svetlobnih in zvočnih učinkov, posebnih efektov, priprava terena za nastopajoče v izredno občutljivem in specifičnem okolju, varnostno izobraževanje, prevozna logistika, kostumografija, spremljevalni program, okrasitev Parka in koordinacija obiskovalcev.  Na avdiciji v oktobru izberejo približno 100 nastopajočih; 4 Jožefe, 5 Marij, pastirce, angele, vojake, Zaharijo, Elizabeto, svete tri kralje in Rimljane. 

C. R.