Začetek študentske akcije za spodbujanje zavesti o pomenu krvodajalstva med mladimi

0
224
Donacija krvi (Foto: Pixabay)

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je včeraj potekala krvodajalska akcija Daruj več kot le kri. Daruj življenje, s katero želijo med študenti širiti zavest o pomenu krvodajalstva. Akcija se bo nadaljevala v torek(danes) v UKC Maribor in v sredo (jutri) na Pedagoški fakulteti.

Akcija se bo v torek od 7.30 do 17. ure nadaljevala na Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor ter v sredo v prostorih Pedagoške fakultete UM med 8. in 13. uro.

Akcijo organizira študentski svet Univerze v Mariboru v sodelovanju s Centrom za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor. Gre za redno akcijo, ki jo od leta 2005 izvajajo vsako leto v marcu in novembru.

Specialistka transfuzijske medicine iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor Erika Kavaš je poudarila, da se je število novih krvodajcev lansko leto na ravni države sicer povečalo, vendar je v severovzhodni Sloveniji od leta 2009 padlo iz 2400 novih krvodajalcev letno na zgolj 1400. “To nam da misliti, da bi morali še več sodelovati z mladimi, krvodajalstvo je namreč sociološki pojav. Na odziv mladih verjetno vpliva marsikaj v naši družbi,” je dejala.

Organiziranost krvodajalstva v Sloveniji poteka na plečih anonimnih prostovoljcev, ki se odločijo, da nekaj naredijo za sočloveka, je medtem poudaril sekretar mariborskega območnega združenja Rdečega križa Slovenije Metod Dolinšek. Krvodajalstvo temelji na mladih, saj lahko kri daruje samo aktivna populacija od 18 do 65 let, je poudaril.

“V kolikor ne bomo vsi v družbi intenzivno skrbeli za to, da se mladi odzivajo na tovrstne dejavnosti, bomo v prihodnosti kmalu zašli v velike težave. Seveda pa to ne razreši glavnega problema, to pa je, da se delovno aktivna populacija odziva premalo in da je premalo aktivnih krvodajalcev,” je opozoril Dolinšek.

Akcija je namenjena tako študentom, kot tudi zaposlenim na fakultetah in širši javnosti. Priporočajo predhodno naročilo na termin, in sicer vsak delavnik med 7. in 15. uro, razen ob torkih, ko je naročilo možno med 7. in 17. uro, na telefonski številki 041 320 796 ali 041 479 242.

C. R., STA