V Višnji Gori so bili zadovoljni z obiskom Hiše kranjske čebele

0
291
Višnja Gora. Hiša kranjske čebele (Foto: Tamino Petelinšek)

V Višnji Gori je pred pol leta zaživela Hiša kranjske čebele, za kar je občina Ivančna Gorica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije prenovila tamkajšnjo nekdanjo šolo. Hiša se ponaša z bogato turistično in podjetniško ponudbo, v Zavodu za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica, ki z njo upravlja, pa so za zdaj z obiskom zadovoljni.

V hiši so uredili turistično informacijski center s trgovino s spominki, kavarno, muzejsko razstavo o kranjski čebeli, prenočitve v sobah, zasnovanih v obliki satnih celic, in središče Apilab, namenjeno razvoju podjetništva in izobraževanju.

Kot pravi direktorica zavoda Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret, so Hišo kranjske čebele odprli v času, ko je epidemija koronavirusa še močno kazala svoje zobe, zato so morali temu primerno prilagajati svoje delovanje in iskali načine, kako kljub temu privabiti čim več obiskovalcev. Ker je bila izvedba množičnih dogodkov omejena, so izvedli več vodenih predstavitev in ogledov v manjših skupinah ter ob spoštovanju vseh ukrepov.

Z umikanjem epidemije pa je hiša v zadnjem času zaživela v pravem pomenu besede. “Število obiskovalcev raste na vseh področjih. Vse več je obiskovalcev muzejske razstave o kranjski čebeli, ki jo obiskujejo predvsem čebelarske, šolske in vrtčevske skupine ter tudi posamezni obiskovalci in družine, polnijo se nastanitve,” pravi. Hkrati izvajajo različne izobraževalne aktivnosti, med drugim v sodelovanju s čebelarsko zvezo potekajo izobraževanja za čebelarje in splošno javnost.

Vse boljši je po njenih navedbah odziv podjetnikov na središče inovativnih tehnologij ApiLab, namenjeno razvoju malih in srednje velikih podjetij. Tako so v središču v ta namen že izvedli nekaj usposabljanj in izobraževanj.

Hiša se po navedbah Lampretove zelo lepo navezuje z ostalo turistično ponudbo v Višnji Gori in širše v občini Ivančna Gorica, saj mnogi njen obisk povežejo z obiskom ostale turistične ponudbe ali obratno, kar je bil tudi eden od ciljev projekta. “Glede na to, da se pri nas tudi okoliška ponudba zelo razvija in raste, z največjim veseljem goste usmerjamo tako k gostincem in na kmetije, k lokalnim čebelarjem, kot tudi na različne pohodniške poti in oglede naravnih in kulturnih znamenitosti,” pravo Lampretova. Vseh omenjenih je v okolici kar nekaj, na primer Krška jama, Jurčičeva domačija, Stiški samostan in muzej, Doživljajski park Cukrca in drugi.

J.S., STA