Ministrstvo za šolstvo je letos za investicije v šole in vrtce namenilo kar 12 milijonov evrov

0
377
Ljubljana, MIZS. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. (Foto: Nik Jevšnik / STA)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je letos za sofinanciranje investicij v proračunu rezerviralo dobra 12,2 milijona evrov. Kot so pojasnili za STA, je 3,2 milijona evrov namenjenih za naložbe v vrtce, osem za investicije v osnovno šolstvo, še dodaten milijon evrov pa za dva projekta v šolstvu narodnostnih manjšin.

Z omenjenim denarjem je država tako v letošnjem letu vsaj delno sofinancirala devet investicijskih projektov v vrtce in enajst projektov v osnovnem šolstvu.

Sicer pa je vlada julija za investicije v obdobju do leta 2024 zagotovila dodatnih 72,5 milijona evrov, namenjenih za sofinanciranje tistih projektov, ki so bili prijavljeni na razpis, vendar niso bili izbrani zaradi omejenih proračunskih sredstev.

Na šolskem ministrstvu so pojasnili, da so s tem za sofinanciranje izbrali dodatnih 86 projektov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje, med njimi za 42 vrtcev v vrednosti 32,2 milijona evrov in 44 šol v vrednosti skoraj 40 milijonov evrov.

Omenjeni projekti lahko na sredstva za sofinanciranje računajo med letoma 2022 in 2024, prav vsi projekti iz drugega paketa pa so tudi že vključeni v državni načrt razvojnih programov ob pripravi predloga spremembe proračuna 2022 in predloga proračuna 2023.

Če je katera od občin na razpis prijavila dva samostojna projekta, so za sofinanciranje izbrali samo tistega, ki ga je ta ob prijavi označila kot prioritetnega. Poleg enega samostojnega projekta je bil lahko izbran tudi en skupni projekt v vrtec ali osnovno šolstvo, če sta ustanoviteljici in lastnici najmanj dve ali več občin, so še pojasnili na ministrstvu. Skupno investicijo je lahko prijavila tista občina, v kateri je sedež prijavljenega zavoda.

Na šolskem ministrstvu zagotavljajo, da bodo sredstva zadoščala za vse projekte, sicer pa si prizadevajo zagotoviti sistemski vir financiranja investicij v vrtce in osnovno šolstvo.

Ob omenjenih naložbah pa je ministrstvo trenutno tudi sredi nekaj večjih investicij v srednje šolstvo, in sicer v Slovenj Gradcu, Mariboru in Novem mestu. Na Koroškem naj bi se letos zaključila dobrih 15 milijonov evrov vredna druga faza gradnje tamkajšnjega šolskega centra, v Mariboru bodo do naslednjega leta z dobrih deset milijonov evrov vredno rekonstrukcijo rešili prostorsko problematiko Srednje šole za gostinstvo in turizem, do konca leta pa bo predvidoma zaključena tudi tri milijone evrov vredna gradnja novih prostorov Centra biotehnike in turizma na novomeški šoli Grm, ki so bili uničeni po požaru.