ŠOS poziva gostince k prijavi na razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane

0
152
(Foto: STA)

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) poziva vse gostinske ponudnike, da se prijavijo na javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026. Rok za oddajo vlog je 4. september. Na razpis se tokrat lahko prijavijo gostinci iz vse Slovenije, so danes sporočili iz ŠOS.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je 12. julija objavilo javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026. Glavne novosti razpisa so, da je razpis na pobudo krovne študentske organizacije prvič odprt za gostince iz vseh krajev v Sloveniji, so zapisali v sporočilu za javnost.

V dokumentaciji so po navedbah ŠOS izboljšali definicije nekaterih jedi, prav tako pa spodbujajo ponudnike k nudenju bolj zdravih obrokov za študente.

Z novim razpisom se ponudniki delijo na dva tipa. Ponudniki tipa A so denimo tradicionalne samostojne restavracije in gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice, gostišča, turistične kmetije ter začasni gostinski obrati, ki se bodo na razpis še vedno lahko prijavili na isti način, kot so se do zdaj.

Pod tip B pa so uvrščeni javni zavodi, srednje šole, dijaški in študentski domovi, bolnišnice, domovi za ostarele ter akreditirani visokošolski zavodi z lastno kuhinjo, kjer sami pripravljajo in ponujajo hrano.

S klasifikacijo želijo na ministrstvu spodbuditi in v sistem študentske hrane vključiti javne ponudnike, ki v javnem interesu zagotavljajo zdravo in dostopno prehrano.

Ena od bistvenih novosti je tudi, da bodo morali ponudniki zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega eno brezmesno. Slednje se bo lahko v tednu ponovilo večkrat, bo pa moral ponudnik zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež brezmesnih študentskih kosil v primeru, da prehrano nudi manj kot pet dni na teden.

Subvencionirana študentska prehrana je sicer način državne pomoči študentom v Sloveniji, kjer imajo upravičenci pravico do enega subvencioniranega obroka za vsak delovni dan. Obroki se lahko nudijo skozi celo leto med 7. in 22. uro. Višina subvencije trenutno znaša 4,02 evra, maksimalna vrednost obroka pa devet evrov.

“Želimo si, da bi se na razpis prijavilo čim več ponudnikov, saj bo večje število ponudnikov povečalo dostopnost in popestrilo prehransko izbiro, kar je ključnega pomena za zadovoljstvo študentov. Veseli nas, da smo z našimi prizadevanji dosegli odprtje javnega razpisa za vse kraje v Sloveniji, zato vse ponudnike vabimo, da se na omenjen razpis tudi prijavijo,” so povzeli besede predsednika ŠOS Luke Mihaliča.

Za vsa dodatna vprašanja se gostinci lahko obrnejo na ministrstvo za delo na elektronskem naslovu [email protected] ali na telefonskih številkah 01 369 75 78 in 01 369 77 34 vsak delovni dan od 9. do 11. ure, so še sporočili iz organizacije.

C. R., STA